Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dieet helpt bij vermindering metabole acidose

Door Brenda de Coninck 

Onderzoekers van de universiteiten van Groningen, Maastricht en Wageningen hebben ontdekt dat naast de al bekende factoren die bijdragen tot acidose, een dieet met een hogere inname van groenten en fruit en minder dierlijke eiwitten de zuurbasehuishouding bij transplantatiepatiënten verbetert.

Acidose - een overmatige verzuring van het lichaam, die onze stofwisseling beïnvloedt - komt veel voor bij niertransplantatiepatiënten en heeft een nadelig effect op het hart. Factoren die bijdragen tot acidose zijn een verminderde functie van de getransplanteerde nier en immunosuppressiva. Deze studie richtte zich met name op de invloed van voeding op het acidoseproces en de cardiovasculaire risico's die deze patiënten lopen.

Aan het onderzoek deden 707 transplantatiepatiënten mee. De metabole zuurbelasting werd bepaald door het meten van de netto hoeveelheid zuren in de 24-uurs urine. Om te bepalen of er sprake was van acidose bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid bicarbonaat in het bloedserum. Het dieet werd beoordeeld met voedselvragenlijsten. Ze analyseerden de gegevens op een mogelijke specifieke samenhang tussen de netto hoeveelheid zuur in de urine en acidose en tussen voedingsfactoren en acidose.

De gemiddelde leeftijd van de onderzochte patiënten was 53 jaar - 57% waren mannen. Acidose was aanwijsbaar in 31% van de transplantatiepatiënten. Patiënten met een hoge inname van dierlijke eiwitten (dat wil zeggen, van vlees, kaas en vis) en een lage inname van groenten en fruit hadden een significant lagere hoeveelheid bicarbonaat in hun bloed, en de zuurgraad van hun bloed was ook navenant lager. Er werd geen verband waargenomen tussen de netto hoeveelheid vrij zuur in de urine en cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie en insulineresistentie.

De onderzoekers concluderen dat naast de al bekende factoren die bijdragen tot acidose, een dieet met een hogere inname van groenten en fruit en minder dierlijke eiwitten samengaat met een betere zuurbasehuishouding bij transplantatiepatiënten: bij zo'n dieet is er minder sprake van metabole acidose. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-09-2012
Bron: CJASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier