Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierproblemen geven complicaties bij atriumfibrilleren

Door Merel Dercksen 

Patiënten met atriumfibrilleren lopen een sterker verhoogd risico dan normaal op een beroerte of een stolsel elders in hun vaatstelsel wanneer zij ook een nierziekte hebben. Antistollingsmedicijnen kunnen dit risico verlagen, maar verhogen het risico op inwendige bloedingen.

Bij atriumfibrilleren klopt het hart ongecontroleerd waardoor het bloed minder goed door het lichaam gepompt wordt. Op plaatsen waar het veel te traag gaat, kan een stolsel ontstaan. Daardoor hebben deze patiënten een verhoogd risico op een embolie. 

Dr. Jonas Bjerring Olesen van het universiteitsziekenhuis in Kopenhagen en zijn collega's analyseerden de gegevens van 312.372 Deense patiënten die tussen 1997 en 2008 in dat ziekenhuis opgenomen waren geweest en ontslagen met de diagnose atriumfibrilleren waarbij geen sprake is van afwijkingen aan de hartkleppen (niet-valvulair). Van deze patiënten had 2,7% chronische nierproblemen zonder dat dialyse of transplantatie noodzakelijk was. Daarbij had nog eens 0,7% wel dialyse nodig, of was getranplanteerd.

De patiënten met bijkomende nierproblemen bleken zelfs vergeleken met de andere patiënten met atriumfibrilleren een anderhalf keer zo groot risico op een beroerte of een systemisch trombo-embolisme te lopen, en voor degenen die nierfunctievervangende therapie ondergingen was dat nog verder verhoogd. Het anti-stollingsmedicijn Warfarine deed dit risico duidelijk afnemen. Maar aspirine, dat ook als bloedverdunner gegeven wordt, had geen effect op dit risico.

Beide groepen nierpatiënten bleken alleen helaas ook een verhoogd risico op bloedingen te hebben, en dat werd erger bij het gebruik van een van beide medicijnen. Extra voorzichtigheid bij de dosering is dus geboden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-08-2012
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier