Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierproblemen geven complicaties bij atriumfibrilleren

Door Merel Dercksen 

Patiënten met atriumfibrilleren lopen een sterker verhoogd risico dan normaal op een beroerte of een stolsel elders in hun vaatstelsel wanneer zij ook een nierziekte hebben. Antistollingsmedicijnen kunnen dit risico verlagen, maar verhogen het risico op inwendige bloedingen.

Bij atriumfibrilleren klopt het hart ongecontroleerd waardoor het bloed minder goed door het lichaam gepompt wordt. Op plaatsen waar het veel te traag gaat, kan een stolsel ontstaan. Daardoor hebben deze patiënten een verhoogd risico op een embolie. 

Dr. Jonas Bjerring Olesen van het universiteitsziekenhuis in Kopenhagen en zijn collega's analyseerden de gegevens van 312.372 Deense patiënten die tussen 1997 en 2008 in dat ziekenhuis opgenomen waren geweest en ontslagen met de diagnose atriumfibrilleren waarbij geen sprake is van afwijkingen aan de hartkleppen (niet-valvulair). Van deze patiënten had 2,7% chronische nierproblemen zonder dat dialyse of transplantatie noodzakelijk was. Daarbij had nog eens 0,7% wel dialyse nodig, of was getranplanteerd.

De patiënten met bijkomende nierproblemen bleken zelfs vergeleken met de andere patiënten met atriumfibrilleren een anderhalf keer zo groot risico op een beroerte of een systemisch trombo-embolisme te lopen, en voor degenen die nierfunctievervangende therapie ondergingen was dat nog verder verhoogd. Het anti-stollingsmedicijn Warfarine deed dit risico duidelijk afnemen. Maar aspirine, dat ook als bloedverdunner gegeven wordt, had geen effect op dit risico.

Beide groepen nierpatiënten bleken alleen helaas ook een verhoogd risico op bloedingen te hebben, en dat werd erger bij het gebruik van een van beide medicijnen. Extra voorzichtigheid bij de dosering is dus geboden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-08-2012
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Syfilis komt vaker voor onder dialysepatiŽnten

Patiënten met nierfalen lopen een drie keer zo grote kans op syfilis als gezonde medemensen, althans in de Verenigde Staten. Het is belangrijk dat artsen hier alert op zijn, omdat syfilis in een vroeg stadium goed te behandelen is, maar onbehandeld ernstige gevolgen kan hebben.

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die veroorzaakt wordt door de bacterie Treponema pallidum. Een typisch verloop van de ziekte kent drie stadia: in het eerste stadium ontstaat een zweertje op de plek van de eerste besmetting (bijvoorbeeld de geslachtsdelen of de mond). Er is een tweede stadium waarbij huidafwijkingen ontstaan die echter niet jeuken, en een derde stadium waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast, met vaak ernstige gevolgen voor de hersenen of het hart. Tussen het tweede en het derde stadium kunnen jaren verstrijken.

In de eerdere stadia is de ziekte goed te behandelen met antibiotica, en dus is het van belang er op tijd bij te zijn. Met het gebruik van antibiotica sinds de jaren 40, is het aantal gevallen van syfilis in de Westerse wereld drastisch gedaald. Sins de millenniumwisseling stijgt het aantal gevallen langzaam weer.

Lees meer »

Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Bioreactor als onderdeel van kunstnier bij varken ingebracht »

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd een prototype van een 'bioreactor' die menselijke niercellen bevat, in varkens te implanteren. Deze bioreactor veroorzaakte geen afweerreactie, en ook werden er geen bloedpropjes gevormd. Dit is een belangrijke stap om zo'n bioreactor ook voor mensen geschikt te maken. Het tekort aan donornieren is een groot probleem; in de Verenigde Staten staan 100.000 nierpatiënten op de wachtlijst voor een nieuwe nier, terwijl er jaarlijks ongeveer 21.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier