Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierproblemen geven complicaties bij atriumfibrilleren

Door Merel Dercksen 

Patiënten met atriumfibrilleren lopen een sterker verhoogd risico dan normaal op een beroerte of een stolsel elders in hun vaatstelsel wanneer zij ook een nierziekte hebben. Antistollingsmedicijnen kunnen dit risico verlagen, maar verhogen het risico op inwendige bloedingen.

Bij atriumfibrilleren klopt het hart ongecontroleerd waardoor het bloed minder goed door het lichaam gepompt wordt. Op plaatsen waar het veel te traag gaat, kan een stolsel ontstaan. Daardoor hebben deze patiënten een verhoogd risico op een embolie. 

Dr. Jonas Bjerring Olesen van het universiteitsziekenhuis in Kopenhagen en zijn collega's analyseerden de gegevens van 312.372 Deense patiënten die tussen 1997 en 2008 in dat ziekenhuis opgenomen waren geweest en ontslagen met de diagnose atriumfibrilleren waarbij geen sprake is van afwijkingen aan de hartkleppen (niet-valvulair). Van deze patiënten had 2,7% chronische nierproblemen zonder dat dialyse of transplantatie noodzakelijk was. Daarbij had nog eens 0,7% wel dialyse nodig, of was getranplanteerd.

De patiënten met bijkomende nierproblemen bleken zelfs vergeleken met de andere patiënten met atriumfibrilleren een anderhalf keer zo groot risico op een beroerte of een systemisch trombo-embolisme te lopen, en voor degenen die nierfunctievervangende therapie ondergingen was dat nog verder verhoogd. Het anti-stollingsmedicijn Warfarine deed dit risico duidelijk afnemen. Maar aspirine, dat ook als bloedverdunner gegeven wordt, had geen effect op dit risico.

Beide groepen nierpatiënten bleken alleen helaas ook een verhoogd risico op bloedingen te hebben, en dat werd erger bij het gebruik van een van beide medicijnen. Extra voorzichtigheid bij de dosering is dus geboden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-08-2012
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier