Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Relatie tussen verloop IgA-nefropathie en bloedwaarden bij diagnose

Door Merel Dercksen 

De absolute hoeveelheden van auto-antilichamen in het bloed tegen bepaalde immunoglobulinen houden rechtstreeks verband met het verloop van de nierziekte IgA-nefropathie, schrijven Franse onderzoekers.

IgA-nefropathie (ziekte van Berger) is een relatief veel voorkomende nierziekte. Het ontstaat wanneer vooral het immunoglobuline IgA, en in mindere mate IgG, neerslaat in de nieren. Bij patiënten met IgA-nefropathie is er bij een deel van het IgA ook nog een verandering opgetreden: het is op een verkeerde manier geglycosileerd en daardoor is het galactose-deficiënt. Het lichaam maakt tegen deze stoffen ('autoantigenen') antilichamen aan, waardoor de nier verder beschadigd raakt. 

Vaak is er sprake van met het blote oog niet zichtbaar bloed in de urine, en eiwitverlies. Bij een deel van de patiënten wordt dit ernstiger, ontstaat er hoge bloeddruk en op termijn verlies van de nierfunctie. Bij andere patiënten blijft de ziekte mild. 

Behalve dat er in de nieren van patiënten met IgA-nefropathie neerslagen te zien zijn, is er bij sommigen ook sprake van een verhoogde hoeveelheid IgA in het bloed. Maar niet bij allemaal, en niet altijd. Franse onderzoekers hebben het bloed van patiënten met IgA-nefropathie dat is afgenomen rond het moment dat de diagnose werd gesteld, geanalyseerd op de aanwezigheid van de verschillende antigenen en de antilichamen hiertegen. Vervolgens hebben ze de patiënten gemiddeld meer dan 13 jaar gevolgd, om te kunnen bepalen of er een verband is tussen de hoeveelheid immunoglobulinen en antilichamen in het bloed, en het verloop van de ziekte. Behalve 97 patiënten hadden ze ook nog 30 gezonde vrijwilligers als deelnemers, en 30 mensen die weliswaar niet gezond waren, maar ook geen IgA-nefropathie hadden.

De IgA-patiënten hadden meer antigenen en meer antilichamen tegen IgG in hun bloed, en meer antilichamen tegen alle vormen van IgA bij elkaar, dan beide controlegroepen. Ook bleken hogere spiegels een verband te houden met een ernstiger verloop van de ziekte. Hoe sterker verhoogd, des te groter het risico op een ongunstig verloop. Vooral patiënten met een grote hoeveelheid antilichamen tegen IgG in het bloed verloren hun nierfunctie volledig, of overleden gedurende de studie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-08-2012
Bron: Journal of the American Association of Nephrology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier