Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Relatie tussen verloop IgA-nefropathie en bloedwaarden bij diagnose

Door Merel Dercksen 

De absolute hoeveelheden van auto-antilichamen in het bloed tegen bepaalde immunoglobulinen houden rechtstreeks verband met het verloop van de nierziekte IgA-nefropathie, schrijven Franse onderzoekers.

IgA-nefropathie (ziekte van Berger) is een relatief veel voorkomende nierziekte. Het ontstaat wanneer vooral het immunoglobuline IgA, en in mindere mate IgG, neerslaat in de nieren. Bij patiënten met IgA-nefropathie is er bij een deel van het IgA ook nog een verandering opgetreden: het is op een verkeerde manier geglycosileerd en daardoor is het galactose-deficiënt. Het lichaam maakt tegen deze stoffen ('autoantigenen') antilichamen aan, waardoor de nier verder beschadigd raakt. 

Vaak is er sprake van met het blote oog niet zichtbaar bloed in de urine, en eiwitverlies. Bij een deel van de patiënten wordt dit ernstiger, ontstaat er hoge bloeddruk en op termijn verlies van de nierfunctie. Bij andere patiënten blijft de ziekte mild. 

Behalve dat er in de nieren van patiënten met IgA-nefropathie neerslagen te zien zijn, is er bij sommigen ook sprake van een verhoogde hoeveelheid IgA in het bloed. Maar niet bij allemaal, en niet altijd. Franse onderzoekers hebben het bloed van patiënten met IgA-nefropathie dat is afgenomen rond het moment dat de diagnose werd gesteld, geanalyseerd op de aanwezigheid van de verschillende antigenen en de antilichamen hiertegen. Vervolgens hebben ze de patiënten gemiddeld meer dan 13 jaar gevolgd, om te kunnen bepalen of er een verband is tussen de hoeveelheid immunoglobulinen en antilichamen in het bloed, en het verloop van de ziekte. Behalve 97 patiënten hadden ze ook nog 30 gezonde vrijwilligers als deelnemers, en 30 mensen die weliswaar niet gezond waren, maar ook geen IgA-nefropathie hadden.

De IgA-patiënten hadden meer antigenen en meer antilichamen tegen IgG in hun bloed, en meer antilichamen tegen alle vormen van IgA bij elkaar, dan beide controlegroepen. Ook bleken hogere spiegels een verband te houden met een ernstiger verloop van de ziekte. Hoe sterker verhoogd, des te groter het risico op een ongunstig verloop. Vooral patiënten met een grote hoeveelheid antilichamen tegen IgG in het bloed verloren hun nierfunctie volledig, of overleden gedurende de studie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-08-2012
Bron: Journal of the American Association of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier