Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verpleegkundige gooit nier bedoeld voor transplantatie bij afval

Door Merel Dercksen 

Een verpleegkundige in het University of Toledo Medical Center (UMTC) heeft een nier die was uitgenomen bij een patiënt, per ongeluk bij het afval gegooid. De nier was bedoeld om getransplanteerd te worden bij de zus van de man. Uiteindelijk is het orgaan teruggevonden, maar het was te erg beschadigd om nog gebruikt te kunnen worden. 

Woensdag bracht het ziekenhuis het incident dat op 10 augustus plaatsvond officieel naar buiten. Maar in eerste instantie wilden de woordvoerders niet zeggen hoe de nier beschadigd was geraakt, ondanks dat daarover meerdere verhalen de ronde deden. Later bevestigde gezondheidsinspecteur David Grossman dat een van de nefrologen met hem gesproken had en vertelde dat een verpleegkundige de nier per ongeluk bij het afval gegooid had.

Het heeft zeker een uur geduurd om de nier terug te vinden. Normaal gesproken zou in die tijd al begonnen zijn met het implanteren bij de ontvangende patiënt. De nier lag tussen het medisch afval. De artsen hebben nog langdurig geprobeerd om hem op te peppen, maar het orgaan was te erg beschadigd. In overleg met de familie hebben ze toen besloten de transplantatie niet verder door te zetten.

Het UTMC heeft een intern onderzoek gestart, en er komt ook een extern onderzoek. Zolang die lopen heeft het ziekenhuis zijn niertransplantatieprogramma vrijwillig stilgelegd en twee verpleegkundigen die bij de ingreep betrokken waren op non-actief gesteld.

Het gebeurt wel vaker dat een transplantatienier niet bruikbaar blijkt, maar een fout als deze is ongekend. De broer en zus van deze ingreep vormden een perfecte HLA-match, wat het extra zuur maakt. Maar de familie heeft goede hoop op korte termijn weer een goed gematchte nier te vinden.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 25-08-2012
Bron: Toledo Blade | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier