Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsenvereniging tegen automatisch donorschap

Door Merel Dercksen 

Nu D66 heeft aangekondigd een voorstel voor een wetswijziging in te dienen om een Actief Donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren, en daaraan voorafgaand graag reacties wil, laat de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) van zich horen. De artsenvereniging is tegen.

De KNMG vindt orgaandonatie alleen acceptabel na expliciete toestemming. Bovendien biedt een ADR-systeem geen oplossing voor het tekort aan donororganen en is het binnen het huidige systeem mogelijk om aan meer donoren te komen. Dat D66 verwacht dat de wachtlijsten zullen halveren als gevolg van de invoering van een ADR-systeem is niet met onderzoek te onderbouwen, zegt de organisatie.

Voor de KNMG is orgaandonatie 'een aantasting van de integriteit van het lichaam die alleen te rechtvaardigen is als de betrokkene of diens naasten expliciet toestemming hebben gegeven'. Binnen een ADR-systeem kunnen ook organen uitgenomen worden van mensen die dat niet hebben gedaan, maar die als donor geregistreerd zijn omdat ze niet hebben aangegeven dat ze dat niet willen. Volgens de KNMG zijn er te veel mensen die zich niet zullen realiseren dat ze als donor geregistreerd staan, ook al hebben ze er twee brieven over gekregen. Daarbij denkt de organisatie aan mensen die niet (goed) Nederlands kunnen lezen, of bijvoorbeeld dement of verstandelijk gehandicapt zijn. 

Als laatste argument tegen ADR voert de KNMG iets aan wat ook al een kritiekpunt was bij de inrichting van het Masterplan Orgaandonatie: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die zich actief en bewust als donor hebben laten registreren, en degenen die dit is 'overkomen' doordat ze zelf geen actie hebben ondernomen. Dit kan het lastiger maken voor nabestaanden, omdat ze dan nog geen duidelijkheid hebben over wat de overledene zelf gewild had. En onzekere nabestaanden betekent: meer discussie met artsen en donorfunctionarissen.

De KNMG ziet liever dat de politiek zich richt op de verschillende pilots die in het kader van het Masterplan Orgaandonatie zijn uitgevoerd, en grotendeels geëvalueerd maar nog niet allemaal en overal geïmplementeerd.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-08-2012
Bron: KNMG | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sytzo, Bodegraven
  23-08-2012 08:51

  Dietske, vrijwel alles betreft een afweging van belangen. Bij de KNMG gaat het belang van een kleine groep onbewuste donoren, met maar een kleine kans om donor te kunnen worden, kennelijk boven het patiŽntenbelang. Het gaat dan om reeds overledenen versus nog lijdende levenden. Iedereen loopt ten slotte de kans dat er ooit een persoonlijk levensreddende orgaantransplantatie nodig is.

 • Dietske van der Brugge, Almere
  22-08-2012 21:03

  Sytzo, ik ben het niet met je eens. Jouw redenering impliceert dat bij post mortem orgaandonatie de belangen van de (eventuele) donor afgewogen zouden moeten worden tegen die van de (potentiŽle) ontvanger(s). De basis onder orgaandonatie, met welk registratiesysteem dan ook, is dat die weging niet aan de orde moet zijn. Een diepgewortelde angst die mensen hebben bij de afweging van donorschap is deze klassieker: Stel, ik rijd tegen een boom en word in slechte toestand het ziekenhuis binnengebracht. Mijn prognose is niet geweldig (maar ik heb nog kansen). De arts ziet dat ik als donor geregistreerd sta. Dan laat hij mij vast het loodje leggen: 5 mensenlevens gered, tegenover mijn halve kans op overleving. Deze angst weerhoudt veel mensen van registratie als donor. Orgaandonatie kan alleen bestaan bij de gratie van de absolute zekerheid dat jouw belang altijd, zonder enig voorbehoud en ten einde toe prevaleert boven dat van potentiŽle ontvangers.

 • Sytzo, Bodegraven
  22-08-2012 18:13

  Inderdaad lijkt de KNMG zich meer zorgen te maken over reeds overleden mogelijke (onbewuste) donoren en hun nabestaanden, dan om de nog levende en lijdende patiŽnten. Dat lijk me eerder een inbreuk op de lichamelijke integriteit van die nog levende patiŽnten. Wil de KNMG echt zo graag een tekort aan donororganen handhaven en moeten er dan maar extra levende orgaandonaties plaatsvinden. Daarbij is noodgedwongen pas ťcht sprake van inbreuk op de lichamelijke integriteit.

 • Lex , Amsterdam
  21-08-2012 17:14

  Opvallend dat het persbericht van de KNMG geen melding maakt van het belang van Orgaandonatie. Een levensreddende handeling voor vele wachtenden.

  In het huidige systeem hebben mensen het recht om zich te registreren (ja, nee of mijn nabestaande beslissen). Ondanks vele campagnes heeft nog steeds maar circa 40% van de Nederlanders zich geregistreerd. Dat verandert hun recht als individu in een plicht voor hun nabestaanden op een onmogelijk moment. Die nabestaanden zeggen meestal nee.

  1300 mensen wachten vele jaren op een orgaan. 150 mensen en kinderen halen het niet per jaar. Ondanks het Masterplan is de vooruitgang sinds 2008 minimaal. Is het dan teveel om van iedere Nederlander tenminste te vragen een keuze te maken?

  Het Masterplan uit 2008 adviseerde de invoering van ADR en dit vormt een essentiŽle hoeksteen binnen een integrale benadering.

  Ik ben dan ook wel benieuwd naar reacties van artsen uit de praktijk.

 • Sytzo, Bodegraven
  21-08-2012 09:30

  Wat zijn dat voor artsen dat ze nu geen aandacht hebben voor het patientenbelang? Het ergste wat de onbewuste orgaandonoren na hun dood kan overkomen is dat er wellicht onbedoeld een levensreddende gift wordt gedaan. Wat is het belang van die lichamelijke integriteit als daarna een crematie of begrafenis plaatsvindt?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier