Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

D66 vraagt commentaar bevolking op wetsvoorstel ADR

Door Merel Dercksen 

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra meldde afgelopen weekend dat haar partij D66 een voorstel voor een wetswijziging gaat indienen, waarmee in Nederland een actief donorregistratiesysteem ingevoerd wordt. Er was sprake van dat dat deze week al zou gebeuren, maar het blijkt nog een aantal weken te duren. Want eerst wil de partij commentaar op het voorstel van iedereen die er iets over te zeggen heeft.

De bedoeling van D66 is dat iedere meerderjarige inwoner van Nederland die nog niets heeft laten vastleggen, een donorformulier krijgt opgestuurd. Wie niet binnen zes weken reageert, krijgt een herinneringsbrief. Zes weken dáárna worden mensen die dan nog niets hebben laten vastleggen als donor geregistreerd. Zij kunnen dat wel altijd nog ongedaan maken door alsnog vast te laten leggen dat ze geen donor willen zijn.

In het wetsvoorstel staat ook dat wanneer iemand de keuze overlaat aan zijn nabestaanden en deze persoon zeker binnen afzienbare tijd zal overlijden, de donatiefunctionaris alvast 'passende informatie over de mogelijkheid van orgaandonatie' verstrekt, zodat de aanstaande nabestaanden hier vast over na kunnen denken.

Tot en met 7 september kan iedereen zijn reactie op het wetsvoorstel mailen naar D66.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 17-08-2012
Bron: D66 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • CPMTRNico van Pel, Limmen
    20-08-2012 13:51

    Ik ben het volledig eens met het wetsvoorstel van D66 inzake orgaandonatie na overlijden.




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier