Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieren vallen uit na schimmelinfectie

Door Merel Dercksen 

bron: thehotpotato (niet de patiŽnt uit het artikel)De Engelse arts dr. David Waghorn beschrijft in The Lancet het ziekteverloop van een gezonde man die een schimmelinfectie opliep en uiteindelijk overleed aan een bloedvergiftiging waarbij zijn nieren uitvielen. Dat is uitzonderlijk: in principe lopen alleen mensen met een vermindere afweer het risico ziek te worden van de aspergillus fumigatus-schimmel.

De 47-jarige man werd met acute longklachten en koorts opgenomen. Hij werkte als lasser en rookte, maar was verder gezond. De behandelend artsen dachten in eerste instantie aan een bacteriŽle infectie. Maar toen zijn toestand ondanks verschillende antibiotica alleen maar verslechterde, werd na verder onderzoek een zware bloedvergiftiging vastgesteld.

De oorzaak bleek een besmetting met de aspergillus fumigatus-schimmel. Die had de man opgelopen bij het werken in de tuin: hij had compost over de tuin uitgespreid. In deze compost, die bestond uit verrotte bladeren, was de schimmel ruimschoots aanwezig. Hij moet bij het omscheppen de sporen van deze schimmel hebben ingeademd. Binnen enkele uren ontwikkelde de patiŽnt acuut nierfalen. Dialyse mocht niet meer baten, hij overleed drie dagen na zijn opname.

De auteurs van het artikel schrijven dat zijn werk en het roken de longen van deze patiŽnt misschien hadden aangetast, waardoor hij extra vatbaar was voor een infectie. Ook sluiten ze niet uit dat hij toch een, onopgemerkte, afweerstoornis had. Een acute aspergillose komt normaal gesproken niet voor bij mensen met een normale afweer. Een ook als gevolg van contact met verrotte bladeren is het erg zeldzaam. TransplantatiepatiŽnten lopen wel risico, als gevolg van de medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 25-06-2008
Bron: The Lancet | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier