Duitse artsen willen meer controle op transplantaties
Door Merel Dercksen
In een reactie op het transplantatieschandaal dat op dit moment in Duitsland speelt, wil de president van de Duitse artsenkamer dat er een betere controle komt op transplantaties. Ook wil hij meer geld beschikbaar gesteld krijgen voor aanvullend onderzoek.
In Göttingen heeft een arts gefraudeerd met de medische gegevens van patiënten om ze zo hoger op de wachtlijst voor een orgaan te krijgen. Daarnaast loopt er een onderzoek of er Duitse ziekenhuizen betrokken zijn geweest bij het grootschalige orgaanhandelnetwerk dat nieren van mensen in verschillende landen kocht en ze transplanteerde in klinieken in Kosovo.
De president van de landelijke artsenkamer, Frank Ulrich Montgomery, wil hierom scherpere controles van uitgevoerde transplantaties, en meer geld voor aanvullend onderzoek. Hij wil een protocol naar Amerikaans voorbeeld opzetten, waarmee het hele verloop van een transplantatie vastgelegd wordt en controleerbaar is. Ook moeten er ernstiger beroepsmatige consequenties zijn voor artsen die frauderen, zegt hij.
Gepubliceerd: dinsdag 07-08-2012
Bron: Stern | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten
Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.
Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.
Reacties
Reageer op dit artikel