Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voedingssupplementen verlengen levensduur hemodialysepatiŽnten

Door Yvette van der Schaaf 

Het tijdens de dialyse aanbieden van orale eiwitrijke voedingssupplementen (ONS) heeft een positieve invloed op de overlevingskansen van ondervoede hemodialysepatiënten. Naarmate het bloedeiwit (albumine) van de patiënt op een lager niveau ligt, neemt het positieve effect van ONS toe. Dat blijkt uit recent onderzoek bij het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee. Hierbij moet wel worden bedacht dat het in Noord-Amerika niet gebruikelijk is om patiënten tijdens de dialyse maaltijden aan te bieden.

Tijdens een symposium in Honolulu presenteerde dr. Raymond Hakim van Vanderbilt de uitkomsten van zijn onderzoek. Bij dit onderzoek waren meer dan 10.000 patiënten betrokken. Het gemiddelde albumineniveau van deze patiënten bedroeg bij aanvang 33 g/l. Dat gold zowel voor de groep patiënten die ONS gebruikten als voor de controlegroepen. Het jaarlijks overlijdensrisico voor hemodialysepatiënten met een dergelijk laag niveau aan bloedeiwit blijkt rond de dertig procent te liggen. Door tijdens de dialyse ONS aan te bieden kan dat risico met maximaal een derde worden teruggebracht.

De onderzoekers adviseren dan ook met klem om tijdens de hemodialyse orale voeding dan wel ONS aan te bieden aan patiënten met een laag albumineniveau. Hakim vermoedt dat de betere overleving ontstaat doordat de supplementen het tekort aan aminozuren bij deze patiënten verminderen. Dit tekort is weer een gevolg van het uitspoelen van de aminozuren tijdens de dialyse.

Gedurende hetzelfde symposium benadrukte een andere onderzoeker van Vanderbilt het belang van een goede voeding voor patiënten met chronisch nierfalen. Enerzijds brengt eten tijdens de dialyse een groter risico van bloedrukdaling met zich mee en vormt dit ook een extra belasting voor het verplegend personeel. Anderzijds gaat het innemen van voedsel eiwitafbraak tegen en verbetert de algemene conditie van de patiënt. Ook is het bevorderlijk voor de fosfaat- en vochtafvoer tijdens de dialyse.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-08-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier