Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer kans op kanker door lang dialyseren voor transplantatie

Door Merel Dercksen 

Nierpatiënten die lang gedialyseerd hebben voordat zij getransplanteerd worden, lopen een verhoogd risico op kanker, blijkt uit Australisch onderzoek. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens het 24e congres van The Transplantation Society in Berlijn.

Onderzoekers onder leiding van dr. Germaine Wong, nefroloog aan de University of Sydney's School of Public Health, hebben een studie gedaan onder bijna vijfenhalfduizend getransplanteerde nierpatiënten. De deelnemers aan het onderzoek waren patiënten die tussen januari 1997 en december 2009 een nier hebben ontvangen. Zowel ontvangers van een nier van een levende als een overleden donor zijn in de studie opgenomen. Patiënten die meerdere organen getransplanteerd kregen, nooit gedialyseerd hadden of voor de dialyse een vorm van kanker hadden gehad, waren uitgesloten.

Tijdens de studieperiode kregen 454 patiënten een vorm van kanker. Deze groep was wat samenstelling betreft niet gelijk aan de mensen die na hun transplantatie geen kanker bleken te ontwikkelen, er waren onder andere verschillen in leeftijd en rookgedrag. Toch konden de onderzoekers nog constateren dat het risico op longkanker, tumoren aan de urinewegen en dikkedarmkanker enkele malen verhoogd is bij patiënten die voorafgaand aan hun transplantatie meerdere jaren gedialyseerd hebben, vergeleken met nierpatiënten die maximaal anderhalf gedialyseerd hebben.

'Langduriger dialyseren verhoogt het risico op niet-aangeboren cysten, wat een risicofactor is voor nierkanker. Maar het toegenomen risico op de andere vormen van kanker kunnen we niet verklaren', aldus Wong tegen Renal & Urology News. Een verklaring is het nog niet, maar de hypothese die de onderzoekers van te voren geformuleerd hadden, namelijk dat niet alleen de afweeronderdrukkende medicatie maar ook langdurige uremie bijdraagt aan het risico op kanker, staat nog overeind.

De meest voorkomende vorm van kanker na transplantatie is huidkanker, maar dan betreft het meestal een relatief onschuldige vorm die goed behandelbaar is wanneer het op tijd ontdekt wordt.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-10-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier