Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse National Health Services overweegt onconventionele stappen

Door Yvette van der Schaaf 

De Britse National Health Services (NHS) zoekt naar wegen om het aantal orgaandonaties verder te verhogen. Daartoe heeft het instituut recent een enquête voorgelegd aan het Britse publiek, waarin het onconventionele ideeën niet uit de weg gaat. Zoals voorrang op de wachtlijst voor geregistreerden in het donorregister en het langer in leven houden van patiënten met een infauste prognose, uitsluitend met het oog op orgaandonatie.  

In 2008 heeft de Britse Organ Donation Task Force als doelstelling geformuleerd dat het aantal postmortale orgaandonaties in het verenigd Koninkrijk in 2013 met de helft moet zijn toegenomen. Gedurende de periode 2012-2013 buigt de NHS zich over zijn strategie om na 2013 het aantal orgaandonaties verder te verhogen. Met het oog op de concrete invulling heeft de organisatie op zaterdag 28 juli 2012 op zijn website een enquête gepubliceerd, gericht op een breed publiek, waaronder wetenschappers, medici en (verwanten van) patiënten. 

In die enquête staan een aantal ideeën, vergezeld door de vraag naar een prioriteitswaardering. Daarnaast bestaat telkens ruimte om nieuwe invalshoeken aan te dragen. De vragen bestrijken de gehele donatieketen, van middelen om aan de nationale 'donatiecultuur' te werken tot optimale aanwending van de beschikbare donororganen. Daarbij hoort een nadrukkelijke kanttekening: noch de NHS noch de vier Britse 'Departments of Health' zijn uitgesproken voorstanders van de concreet geopperde, soms controversiële, mogelijkheden.

Zo is daar het idee om patiënten die onvermijdelijk zullen overlijden langer in leven te houden, met als enig doel orgaandonatie. Verdere behandeling is dan niet meer gericht op het welzijn van de patiënt. In de praktijk gebeurt dat al in Spanje en de Verenigde Staten. Maar in het Verenigd Koninkrijk bestaan daartegen vooralsnog zowel ethische als wettelijke bezwaren. Een argument dat het inzetten of voortzetten van verdere behandeling ook in het eigen belang van zo'n potentiële donor is, komt van Sally Johnson, directeur orgaandonatie bij de NHSBT:

Als iemand verklaard heeft zijn organen na overlijden te willen doneren, moet al het mogelijke worden gedaan om die wens in vervulling te laten gaan.

Een ander idee is om personen die met Ja geregistreerd staan in het donorregister voorrang te geven bij toewijzing van beschikbare organen. Zoals inmiddels onder meer in Israël gebeurt. Wel is dat in strijd met het uitgangspunt dat toewijzing van organen uitsluitend op medische noodzaak gebaseerd mag zijn. Ook komt wederom de vraag aan de orde of er in het gehele Verenigd Koninkrijk toch niet een ander beslissysteem moet komen. Bijvoorbeeld een Geen Bezwaarsysteem, zoals dat waarschijnlijk in 2015 in Wales van kracht wordt. Of eventueel een Verplicht Keuzesysteem.

Verder speelt een scala van mogelijkheden, waaronder zaken van meer praktische aard, zoals het aantal en de financiering van intensive-carebedden. En de financiële vergoeding die intensive-careafdelingen als regel ontvangen voor geoogste organen. In het Verenigd Koninkrijk is dat bijvoorbeeld slechts een derde van het in Kroatië geldende bedrag. Ook komt het stimuleren van onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van het conserveren van organen (toevoer van bloed, zuurstof en voedingsstoffen) aan de orde.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-07-2012
Bron: The Guardian | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier