Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Combinatietherapie treft medicijnresistente nierkanker

Door Brenda de Coninck 

Onderzoekers aan de Mayo Clinic in Florida hebben ontdekt dat twee geneesmiddelen, romidepsine en decitabine, potentieel krachtig samenwerken tegen twee dodelijke vormen van borstkanker -triple negatieve borstkanker- en heldercellig niercelcarcinoom (nierkanker). De geneesmiddelen activeren samen een gen dat tumoren onderdrukt, maar binnen deze vormen van kanker 'zwijgt'. Na gebruik van de medicijnen gaat het gen - sFRP1 genaamd - aan het werk met als resultaat dat de tumorcellen, in een laboratorium in elk geval, stoppen met groeien en sterven.

'Deze studie was de eerste die het gebruik van beide geneesmiddelen testte in deze uitgezaaide kankers, gekoppeld aan sFRP1, en de resultaten zijn zeer bemoedigend', zegt senior onderzoeker John Copland, moleculair bioloog aan de Mayo Clinic en gespecialiseerd in nierkanker. 'Op individuele basis kon elk van de geneesmiddelen geen enkele vorm van celdood veroorzaken, maar samen doodden zij alle verschillende cellijnen van nier- en triple negatieve borstkanker die we getest hebben in het laboratorium.'

'We hebben nu de basis voor een klinische studie, gericht op het bieden van effectieve therapie voor twee geneesmiddelresistente vormen van kanker en misschien nog veel meer typen tumoren in de toekomst.' Naast borst- en nierkanker, is sFRP1 uitgeschakeld in colon, eierstok, long, lever en andere tumortypen.

Dr. Copland en zijn collega's ontdekten al eerder dat sFRP1 het zwijgen werd opgelegd in bepaalde vormen van kanker. Dit nieuwe werk toont aan dat de expressie van het gen kan worden hersteld. Beide geneesmiddelen zijn epigenetisch, ze modificeren de genen op een wijze die bepaalt of zij aan- of uitgeschakeld staan.

'We hebben nu niet alleen een veelbelovende voorsprong op toekomstige therapieën, maar als deze combinatiebehandeling werkt zoals we hopen, kunnen we een ook biomarker ontwikkelen, zodat we kunnen testen welke patiënten het meeste profijt hebben van deze ontdekking,' aldus collega dr. Michael Menefee. 'Een biopsietest kan dan patiënten identificeren met tumoren die hun sFRP1-functie hebben verloren.'

Beide medicijnen zijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration toegelaten vooor de behandeling van bloedkanker. Het Europese Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) heeft zeer recent negatief geadviseerd ten aanzien van het geneesmiddel Istodax, met als werkzame stof romidepsine, bestemd voor de behandeling van perifere T-cel lymfomen.  Op dezelfde dag gaf het een positief advies af over het verlenen van een handelsvergunning voor het geneesmiddel Dacogen, met als werkzame stof decitabine, bestemd voor de behandeling van acute myeloïde leukemie.

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-08-2012
Bron: Molecular Cancer Therapeutics | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier