Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaste wil en overtuiging

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ik ben de laatste maanden erg druk met topsport.  De Tour en de Vierdaagse zijn volbracht, en dan nu weer de Olympische Spelen. Geen moment rust, maar zeer leerzaam. Ondanks alle rampen hebben 'onze' jongens zich onlangs kranig geweerd: 'een Spanjaard redde een Nederlandse bank' vond ik een prima grap.

Maar wie het afgelopen Wereldkampioenschap Voetbal heeft gevolgd en vooral de volksliederen, moet ook toen het gevoel hebben gekregen dat er iets in moet zitten: Willen helpt!  Bepaalde goeroes verklaren het leven volledig maakbaar. Als je maar wil! Vergelijk bijvoorbeeld eens de Nederlandse equipe met die van Italië.  'WIJ' waren hoog favoriet, maar het volkslied was eerder een aanfluiting dan een lied; wie zin had murmelde mee en anders maar niet. U kent het resultaat. Nee dan de Italianen, laag ingeschat, maar bij hun volkslied kreeg je kippenvel; de wil spatte er vanaf. En ze zijn er onverwacht ver mee gekomen.

Neuro Linguistisch Programmeren kwam naar ons toe vanuit Amerika en de bekendste verkondiger ervan destijds was Anthony Robins: jezelf voldoende stevig toespreken en in je mogelijkheden geloven, en 'alles sal reg kom'.  Een enthousiaste Nederlandse adept van hem was - is? - Emile de bakkerszoon uit Arnhem.  Hij verkondigde zijn boodschap van volstrekte knutselbaarheid van ieders leven het hele land door: als je maar gelooft in jezelf!  Zijn 'Tsjakka' galmt voor velen waarschijnlijk nog na.

De Amerikaanse dominee Billie Graham, vriend van presidenten, die af en toe  met dezelfde boodschap als gebedsgenezer door Nederland trok, was een vroege voorganger en mogelijke inspirator.  Slaagden zijn genezingen van echte ziekten niet, multiple sclerose bijvoorbeeld, dan lag het helaas altijd  aan het kleingeloof van de hoopvolle patiënt of partner en nooit aan de overtuigende genezer.  Een verborgen venijn dus: lukt het niet, dan is dat blijkbaar eigen falen.

Het meest recente positiviteitsgeloof, The Secret, heeft me opnieuw wakker geschud: je kan je gewenste bolide je toe-eigenen door geconcentreerd te willen.

Dat heb ik niet geprobeerd, zo'n flitsende auto zoek ik niet.  Maar twee of desnoods één gerepareerde eigen nier zou zeer welkom zijn.  Volgens jaarlijks aan Nanny herhaalde beloften moet ik het toch nog minstens twintig jaar volhouden. Dus waarom zou ik 'het' niet proberen, er moet toch iets in die overtuigingen zitten: zie de Italianen!  Ook al gaven de resultaten uit het verleden, in mijn omgeving althans, niet erg veel hoop: niet geschoten is altijd mis! Al tijden concentreer ik me daarom ieder rustig moment - tijdens de dialyse of in bed - op stamcellen en stuur deze via de nierslagaders in de goede richting met als doel die twee gerepareerde nieren. Maar tot nu toe zonder meetbaar succes. Fout bedacht blijkbaar. Het ligt niet aan mijn gebrek aan geloof, maar volgens 'Daily Alert' van Niernieuws volg ik de verkeerde weg.  De nierweefselvormende stamcellen blijken rond de geboorte hun herstellend vermogen al te hebben verspeeld en geven het na implantatie snel op: er ontbreken bepaalde eiwitten.  Genetisch aangepaste niercellen blijken veelbelovender. Voorlopig alleen bij ratten! Maar toch...

Hoe nu dus verder? Genetisch geknutsel beheers ik niet.  Misschien nanobiologie? Vol beloften, wie weet. Opgeven mag niet, onder het motto: 'beloofd is beloofd'.  Als de nieuwe inzichten helderder worden dan stap ik graag weer in. Het houdt me bovendien gefocust en de berusting verre. Mocht ik de juiste weg ontdekken, dan laat ik het u graag weten. Maar voorlopig blijft het nog wel even dialyse denk ik, onder andere om zulke mooie plaatjes te kunnen (laten) schieten. Mooi dat dialyse bestaat. Positief denken helpt zeker ook!!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-07-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier