Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eiwit in de urine bruikbaar als marker voor opvlamming lupus nefritis

Door Gerard Kok 

Het verloop van lupus nefritis is goed te voorspellen aan de hand van regelmatig uitgevoerde nierbiopsies. Dat is niet zonder gevaar; aan een enkele nierbiopsie kleeft doorgaans weinig risico, maar bij meerdere biopsies loopt dat risico op. Ook zijn regelmatige nierbiopsies voor de meeste patiënten te ingrijpend, dus wordt het aantal nierbiopsies bij lupus meestal beperkt tot één, om tot de diagnose te komen. Zonder verder biopsies blijft het daarna lastig om het verloop van lupus goed te voorspellen, hoewel Amerikaans onderzoek nu suggereert dat het verloop ook goed te volgen is aan de hand van bepaalde eiwitten in urine.

Lupus nefritis is een ontsteking van de nieren die veroorzaakt wordt door Systemische Lupus Erythematodes (SLE), een autoimmuunziekte die veel organen aantast. SLE is chronisch, en heeft meestal een grillig verloop, waarbij opvlammingen worden afgewisseld door rustige periodes. Met behulp van medicijnen is de ziekte inmiddels vrij goed onder controle te houden.

In het kader van het onderzoek namen de Amerikaanse onderzoekers bij 87 deelnemers urinemonsters af. 74 van hen waren inmiddels gediagnosticeerd met lupus nefritis, de overige waren gezond. Bij 24 deelnemers werd bovendien gelijktijdig een nierbiopsie uitgevoerd. Aan de hand van de aldus verkregen gegevens konden de onderzoekers vaststellen dat vooral een verhoogde VCAM-1 spiegel in de urine een aanwijzing is voor een opvlamming bij lupus nefritis. VCAM-1 is een celadhesie eiwit (een eiwit dat een rol speelt bij de verbinding van cellen onderling). Andere eiwitten die ze bekeken waren minder duidelijk verhoogd.

De artsen concluderen derhalve dat verhoogde aanwezigheid van VCAM-1 in de urine van lupus nefritis patiënten wijst op een opvlamming, maar ook, dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of VCAM-1 bruikbaar is om het verloop van lupus nefritis over een langere periode te volgen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-07-2012
Bron: Arthritis Research & Therapy | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier