Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eiwit in de urine bruikbaar als marker voor opvlamming lupus nefritis

Door Gerard Kok 

Het verloop van lupus nefritis is goed te voorspellen aan de hand van regelmatig uitgevoerde nierbiopsies. Dat is niet zonder gevaar; aan een enkele nierbiopsie kleeft doorgaans weinig risico, maar bij meerdere biopsies loopt dat risico op. Ook zijn regelmatige nierbiopsies voor de meeste patiënten te ingrijpend, dus wordt het aantal nierbiopsies bij lupus meestal beperkt tot één, om tot de diagnose te komen. Zonder verder biopsies blijft het daarna lastig om het verloop van lupus goed te voorspellen, hoewel Amerikaans onderzoek nu suggereert dat het verloop ook goed te volgen is aan de hand van bepaalde eiwitten in urine.

Lupus nefritis is een ontsteking van de nieren die veroorzaakt wordt door Systemische Lupus Erythematodes (SLE), een autoimmuunziekte die veel organen aantast. SLE is chronisch, en heeft meestal een grillig verloop, waarbij opvlammingen worden afgewisseld door rustige periodes. Met behulp van medicijnen is de ziekte inmiddels vrij goed onder controle te houden.

In het kader van het onderzoek namen de Amerikaanse onderzoekers bij 87 deelnemers urinemonsters af. 74 van hen waren inmiddels gediagnosticeerd met lupus nefritis, de overige waren gezond. Bij 24 deelnemers werd bovendien gelijktijdig een nierbiopsie uitgevoerd. Aan de hand van de aldus verkregen gegevens konden de onderzoekers vaststellen dat vooral een verhoogde VCAM-1 spiegel in de urine een aanwijzing is voor een opvlamming bij lupus nefritis. VCAM-1 is een celadhesie eiwit (een eiwit dat een rol speelt bij de verbinding van cellen onderling). Andere eiwitten die ze bekeken waren minder duidelijk verhoogd.

De artsen concluderen derhalve dat verhoogde aanwezigheid van VCAM-1 in de urine van lupus nefritis patiënten wijst op een opvlamming, maar ook, dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of VCAM-1 bruikbaar is om het verloop van lupus nefritis over een langere periode te volgen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-07-2012
Bron: Arthritis Research & Therapy | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier