Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oprukkende tropische ziekte leidt later tot nierproblemen

Door Merel Dercksen 

Twee op de vijf mensen die ooit besmet zijn geraakt met het West-Nijlvirus, hebben een chronisch verminderde nierfunctie. Daarom zou er bij een doorgemaakte infectie op gescreend moeten worden. En het vormt een extra reden om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de door muggen overgebrachte West-Nijlkoorts die steeds dichterbij voorkomt.

Onderzoekers die verbonden zijn aan drie verschillende Amerikaanse instituten, het Baylor College of Medicine, Texas Children’s Hospital en het Health Science Center van de universiteit van Texas, onderzochten 139 mensen die geïnfecteerd waren met het West-Nijlvirus op nierproblemen. Ze gebruikten hiervoor de Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (KDOQI) criteria. Voor de meeste was de infectie vier tot negen jaar geleden.

Veertig procent van de mensen bleek duidelijke nierproblemen te hebben en bij een kwart van hen was er zelfs sprake van een nierziekte in fase 3 of erger. Na analyse bleek er een duidelijk verband met een eerdere neuro-invasieve infectie met het West-Nijlvirus. De traditionele risicofactoren als hoge bloeddruk en diabetes speelden in deze groep patiënten geen rol.

Het was al bekend dat ernstigere vormen van besmetting met het virus op de lange termijn kunnen leiden tot zenuw- en hersenschade, maar nierproblemen waren nog niet eerder beschreven. In diermodellen was wel al eerder gezien dat er tot in elk geval acht maanden na infectie chronische nierproblemen kunnen ontstaan.

Naar schatting twee miljoen Amerikanen zijn ooit besmet geraakt met het West-Nijlvirus. De onderzoekers doen de aanbeveling deze mensen te screenen op nierproblemen. Net als andere (sub)tropische ziekten die door muggen worden overgebracht, rukt de West-Nijlkoorts op naar het noorden. Inmiddels komt het ook aan de Europese kant van de Middellandse Zee al zo veel voor, dat vakantiegangers die daar geweest zijn de eerste vier weken na thuiskomst geen bloed mogen doneren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-07-2012
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties
Kans op huidkanker na transplantatie

Algemeen bekend is dat transplantatiepatiënten, als bijwerking van hun anti-afstotingsmedicijnen, een aanzienlijk verhoogde kans op huidkanker hebben. Desalnietemin is het schrikken van recente onderzoeksresultaten uit Canada. Die laten zien dat van de onderzoeksdeelnemers tussen 51 en 65 jaar maar liefst meer dan 25% huidkanker kreeg. Bij 65-plussers lag dit percentage zelfs boven de 40%. Hoe meer anti-afstotingsmedicijnen worden gebruikt, hoe groter de kans op huidkanker.

Daardoor lopen mensen die een donorhart of -long kregen, meer risico dan mensen met een nieuwe nier, aldus de onderzoekers.Raadzaam is om na transplantatie met de behandelend arts te bespreken of het zinvol is een keer per jaar een dermatoloog te consulteren, opdat deze kan checken of zich onrustige huidcellen of tumoren ontwikkelen.

Meer over het onderzoek van Canadese wetenschappers leest u in de nieuwste uitgave van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Of vraag een gratis proefnummer aan: https://www.nvn.nl/publicaties/ledenblad-wisselwerking/

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier