Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oprukkende tropische ziekte leidt later tot nierproblemen

Door Merel Dercksen 

Twee op de vijf mensen die ooit besmet zijn geraakt met het West-Nijlvirus, hebben een chronisch verminderde nierfunctie. Daarom zou er bij een doorgemaakte infectie op gescreend moeten worden. En het vormt een extra reden om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de door muggen overgebrachte West-Nijlkoorts die steeds dichterbij voorkomt.

Onderzoekers die verbonden zijn aan drie verschillende Amerikaanse instituten, het Baylor College of Medicine, Texas Children’s Hospital en het Health Science Center van de universiteit van Texas, onderzochten 139 mensen die geïnfecteerd waren met het West-Nijlvirus op nierproblemen. Ze gebruikten hiervoor de Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (KDOQI) criteria. Voor de meeste was de infectie vier tot negen jaar geleden.

Veertig procent van de mensen bleek duidelijke nierproblemen te hebben en bij een kwart van hen was er zelfs sprake van een nierziekte in fase 3 of erger. Na analyse bleek er een duidelijk verband met een eerdere neuro-invasieve infectie met het West-Nijlvirus. De traditionele risicofactoren als hoge bloeddruk en diabetes speelden in deze groep patiënten geen rol.

Het was al bekend dat ernstigere vormen van besmetting met het virus op de lange termijn kunnen leiden tot zenuw- en hersenschade, maar nierproblemen waren nog niet eerder beschreven. In diermodellen was wel al eerder gezien dat er tot in elk geval acht maanden na infectie chronische nierproblemen kunnen ontstaan.

Naar schatting twee miljoen Amerikanen zijn ooit besmet geraakt met het West-Nijlvirus. De onderzoekers doen de aanbeveling deze mensen te screenen op nierproblemen. Net als andere (sub)tropische ziekten die door muggen worden overgebracht, rukt de West-Nijlkoorts op naar het noorden. Inmiddels komt het ook aan de Europese kant van de Middellandse Zee al zo veel voor, dat vakantiegangers die daar geweest zijn de eerste vier weken na thuiskomst geen bloed mogen doneren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-07-2012
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier