Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langdurig te zout eten beschadigt bloedvaten

Door Merel Dercksen 

Op lange termijn bestaat er een verband tussen een zout voedingspatroon en stoffen die een aanwijzing vormen dat er sprake is van schade aan de binnenste laag van de bloedvaten. Mensen die meer van deze biomarkers in hun bloed en urine hebben, ontwikkelen vaker hoge bloeddruk bij een hoge zoutinname.

Bij gezonde mensen, zonder nierproblemen en met een normale bloeddruk, heeft een eenmalige grote inname van natrium weinig effect op dat laatste. Maar bij langdurig heel zout eten ontstaat er vaak wel hoge bloeddruk. Een Gronings-Amerikaans onderzoeksteam veronderstelt dat voortdurende hoge zoutinname samengaat met een toename van biomarkers die een aanwijzing zijn voor schade aan de vaatwanden. Om precies te zijn de hoeveelheid urinezuur in het bloed en de hoeveelheid van het eiwit albumine in de urine, allebei markers voor endotheelschade. De onderzoekers verwachten ook dat juist mensen met een grotere hoeveelheid van deze markers in hun bloed en urine, degenen zijn die hoge bloeddruk krijgen door te veel zout eten.

Ze onderzochten deze verbanden op basis van de gegevens die beschikbaar zijn uit de PREVEND-studie. Daarbij gaat het om enkele duizenden deelnemers. Voor deze analyse gebruikten de onderzoekers alleen de data van mensen die geen medicatie tegen hoge bloeddruk gebruiken.

Zowel de hoeveelheid urinezuur in het bloed als de hoeveelheid albumine in de urine blijken toe te nemen naarmate mensen een zouter voedingspatroon hebben. En het risico op hoge bloeddruk bij een hogere zoutinname is, zoals de onderzoekers veronderstelden, groter bij degenen die het meeste van deze twee biomarkers hebben. Bij eiwit in de urine gaat het om kleine verschillen: er bestaat al verschil in risico op zoutafhankelijke hoge bloeddruk tussen mensen met minder dan 10 mg albumine in de urine per dag, en degenen die meer dan 15 mg verliezen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-07-2012
Bron: Circulation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier