Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NRC.Next: 'Bewering CDA over donorregistratiesysteem grotendeels onwaar'

Door Yvette van der Schaaf 

Op zijn partijwebsite stelt het CDA dat een ander donorregistratiesysteem niet meer orgaandonoren oplevert. In NRC.Next van 11 juni 2012 beoordeelt 'next.checkt' deze bewering als grotendeels onwaar. Landen met een geen-bezwaarsysteem beschikken doorgaans over meer donoren dan landen met een toestemmingssysteem. En de meerderheid van de internationale vergelijkende onderzoeken ziet wel degelijk een verband tussen registratiesysteem en donoraantallen.

Naar aanleiding van een lezersvraag heeft next.checkt de bewering op de partijwebsite van het CDA nader onderzocht. Het CDA zegt de uitspraak dat een ander donorregistratiesysteem niet meer donoren oplevert, te ontlenen aan minister Schippers van VWS. Zij heeft daarbij Nederlandse studies geraadpleegd, alsmede een Canadees onderzoek. Daarnaast zijn er veel andere (inter)nationale onderzoeken geweest naar het effect van het registratiesysteem op het aantal donoren.

Uit al die studies blijkt juist: landen met een geen-bezwaarsysteem beschikken doorgaans over meer donoren dan landen met een toestemmingssysteem zoals Nederland. De internationale donorcijfers, zoals jaarlijks gepubliceerd door de Raad van Europa, bevestigen deze conclusie.

Maar het is moeilijk vast te stellen in hoeverre dit is te danken aan het registratiesysteem. Andere factoren zoals mortaliteitscijfers per land, de staat van de gezondheidszorg, religie en voorlichting spelen eveneens een rol. Op dit punt spreken de verschillende onderzoeken elkaar tegen.

Next.checkt concludeert dat het te ver gaat om te stellen dat een geen-bezwaarsysteem automatisch leidt tot meer donoren. Maar de meerderheid van de internationale onderzoeken ziet wel degelijk een verband. Vandaar dat next.checkt de bewering van het CDA als grotendeels onwaar beoordeelt.

De 2MHclub levert als nuancering op het artikel in NRC.Next het commentaar dat in het stuk wel voorbij wordt gegaan aan het feit dat het ADR een tussenvorm is tussen twee bestaande beslissystemen (toestemming en geen bezwaar), dat als zodanig nog nergens toepassing vindt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-06-2012
Bron: NRC.Next | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier