Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Drinken van Icetea verhoogt risico op nierstenen

Door Merel Dercksen 

bron: houston.metblogs.com

Bij warm weer ruim voldoende drinken om nierstenen te voorkomen, is goed. Maar mensen die dan grote hoeveelheden Icetea tot zich nemen, helpen zichzelf daarmee alleen maar van de regen in de drup, zegt dr. John Milner.

Milner, uroloog aan de Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, ontdekte dat Icetea grote hoeveelheden oxalaten bevat. Die vormen de basis van de meeste nierstenen. Mensen die gevoelig zijn voor de ontwikkeling van nierstenen, moeten voeding met veel oxalaten dan ook proberen te vermijden.

'Mensen die aanleg hebben voor het vormen van nierstenen, moeten goed drinken. Maar Icetea is dan misschien wel het slechtste wat je kunt kiezen,' aldus Milner. Vooral in de Verenigde Staten is Icetea 's zomers een geliefd drankje, als verondersteld gezond en verfrissend alternatief voor andere frisdranken.

Milner raadt aan liefst water te drinken, maar hij heeft nog wel een tip: 'Als je toch liever een smaakje hebt, doe er dan wat citroen in. Dit is niet alleen lekker en verfrissend, maar bevat ook citraten. En dat helpt juist de vorming van oxalaatstenen te vertragen.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-07-2008
Bron: Freshnews | Nog geen reacties




Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier