Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geïnjecteerde niercellen helpen tegen nierfalen

Door Yvette van der Schaaf 

Het injecteren van genetisch aangepaste niercellen is een veelbelovend alternatief voor dialyse en transplantatie. Het is mogelijk gebleken om bij ratten volwassen nierbuiscellen zodanig te herprogrammeren dat die het eiwit serum amyloid A (SAA) gingen produceren. Deze nierbuiscellen kunnen dan in vitro nieuwe nierbuisjes vormen. Maar ook in het lichaam zorgen zulke cellen voor herstel van beschadigde nierbuisjes. Anders dan het inbrengen van stamcellen, lijkt deze behandeling een blijvend effect te hebben.

Dat rapporteren onderzoekers aan de Indiana University School of Medicine. Voorheen is meerdere malen getracht om herstel van beschadigde niercellen te bevorderen door het inbrengen van diverse soorten stamcellen. Initieel was er wel degelijk sprake van een positief effect, maar dat bleek slechts van korte duur, omdat stamcellen zich niet blijvend aan beschadigde nierbuisjes (tubuli) hechten. Deze onderzoekers hebben soortgelijke experimenten gedaan, maar dan met hergeprogrammeerde volgroeide niercellen.

Het SAA eiwit is een onmisbaar element bij de vorming en het herstel van nierbuiscellen. De onderzoekers hebben bestaande nierbuiscellen van ratten zodanig geherprogrammeerd, dat die SAA gingen produceren. Deze aangepaste cellen injecteerden zij in de vaten van ratten met ernstige nierschade (acuut dan wel chronisch). Doordat de aangepaste niercellen waren gemerkt, was hun verdere gang binnen het lichaam goed te volgen. Al vrij snel bleek een substantieel deel van de geïnjecteerde cellen zich naar de nieren te bewegen. De nieuwe, aangepaste cellen gingen in feite integraal onderdeel uitmaken van de gastnier. En zorgden daarmee voor significante verbetering van de nierfunctie.

Dit bleek zowel te werken bij injecties met aangepaste cellen afkomstig van andere ratten als voor het inbrengen van eigen, hergeprogrammeerde cellen. Volgens de onderzoekers kan dit zich ontwikkelen tot een effectieve behandeling voor nierfalen; zowel bij acute 'nieraanvallen' als bij chronische nierziekten. Zulke injecties zouden een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor dialyse en transplantatie. Maar de onderzoekers waarschuwen dat er nog veel te doen is, voordat hun bevindingen op mensen kunnen worden getest.

Lees een eerder artikel over dit onderzoeksproject

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-06-2012
Bron: American Journal of Physiology / Renal physiology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier