Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Minder belastende behandelingen nierkanker geïnventariseerd

Wanneer: dinsdag 12-06-2012

Wereldwijd is het niercelcarcinoom (RCC) met 200.000 nieuwe gevallen per jaar en een sterfte van 102.000 patiënten per jaar de meest voorkomende vorm van nierkanker. In haar proefschrift gaat Stephanie Kroeze in op nieuwe mogelijkheden om niercelcarcinoom te diagnosticeren en te behandelen.

Kroeze onderzocht bijvoorbeeld minimaal invasieve therapieën voor het RCC. Ze beschrijft het effect van bestaande technieken als cryoablatie (CA) en radiofrequente ablatie (RFA) op weefselniveau, en hoe RFA van nut zou kunnen zijn in de ontwikkeling van immunotherapie voor RCC. Ondanks de verschuiving in diagnose naar kleinere niertumoren lijkt het wereldwijde mortaliteitspercentage voor RCC niet af te nemen. Verbeteringen op het gebied van diagnose, behandeling en de voorspelling van de prognose van RCC zijn daarom van groot belang.

Promotie S. Kroeze: dinsdag 12 juni 2012, 12:45 uur
Titel proefschrift: Renal cellcarcinoma: advances in minimally invasive treatments and outcome prediction 

Promotor: prof. dr. J.L.H.R. Bosch 

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: maandag 04-06-2012
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier