Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De transplant-ERENdag 2012: een hommage aan donoren

Door Yvette van der Schaaf 

Actrice Petra Laseur sprak nuchter
over haar nierdonatie aan een
onbekende

Aansprekende en roerende verhalen van vijf getransplanteerden, drie levende donoren en een nabestaande bepaalden de sfeer op de transplant-ERENdag gisteren, zaterdag 2 juni, in de Grote Kerk te Naarden. Verscheidene musici zorgden voor een effectieve muzikale omlijsting. Na afloop van elke bijdrage stak de spreker een kaars aan in de Kring van Licht. Toen deze Kring compleet was, volgde een minuut stilte.

Dankbaarheid en troost jegens nabestaanden van onbekende overleden donoren was het overkoepelde thema van deze dag. Naast natuurlijk dankbaarheid jegens bekende en onbekende levende donoren. Zo gaf de voorzitter van de organiserende commissie, Bart Pijpers, aan tijdens de opening. De verdere invulling valt het best te illustreren met een aantal voorbeelden.

Kim Moelands, als longgetransplanteerde, dankte haar onbekende donor per brief dat die haar lucht had gegeven om van te leven. Godfried Beumers, levergetransplanteerd, vertelde een sprookje waarin een onbekende een lever doneert aan een verhalenverteller, met de dood als tussenpersoon. Onder het motto: geef mijn lever aan een verteller, want ik denk dat daar nog steeds een verhaal in zit. Mijke Smit, hartgetransplanteerd, stond stil bij de moeilijke combinatie tussen nieuwe hoop voor de patiënt, terwijl er voor de donor juist geen hoop meer is. De medailles behaald tijdens de World Transplant Games betekenen voor haar vooral dat zij inmiddels weer meetelt.

Tim de Graeve, levergetransplanteerd, lichtte toe dat niet sport, maar juist muziek zijn manier was om te tonen dat er nog leven was na transplantatie. En illustreerde dat met een pakkend bluesnummer. Gea Schuurman, als nabestaande, legde uit hoe de procedure rond de donatie door haar jonge dochtertje was verlopen, met veel lof voor de geboden zorg en steun door de medische staf in het ziekenhuis. Zij is nog steeds blij dat organen van haar dochter twee andere kinderen een nieuwe kans hebben gegeven.  

Als levende donor gaf Pien van der Hoff aan dat Samaritaans doneren als Leven met een hoofdletter moet worden gezien. En Petra Laseur vertelde vrij laconiek over haar Samaritaanse nierdonatie in de herfst van 2011. Een nuchtere nier, zoals zij dat noemde.  

Ook bestond voor aanwezigen de mogelijkheid om een briefje af te geven met persoonlijke gedachten. Enkele briefjes zijn tijdens de bijeenkomst anoniem voorgelezen. Anonieme publicatie van de overige teksten zal plaatsvinden op de website van het Nationaal Donor Monument.

sterren Gepubliceerd: zondag 03-06-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier