Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Deskundigen eensgezind bij rondetafelgesprekken

Door Jeroen van Setten 

Jetta Klijnsma (PvdA) 
verzocht om rondetafel-
gesprekken en nam er
zelf ook aan deel. 

Zowel de bij de rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer aanwezige artsen als andere deskundigen waren het erover eens: de voorgestelde wijziging van de Wet op de Orgaandonatie moet er komen. Er moet worden gewerkt aan een betere vertrouwensband van de arts met de donor en familie en er moet meer voorlichting komen in het onderwijs. Ook vond vrijwel iedereen dat de wachtlijsten voor orgaantransplantaties kunnen worden verminderd als er een actief registratiesysteem komt.

Niet alle aanwezige politici waren het ermee eens, maar een meerderheid kon zich vinden in het standpunt dat de wetswijziging goed is omdat, zoals transplantatiechirurg Jan Ringers het uitdrukte: 'we inmiddels miljoenen verder zijn aan campagnes en acties zonder dat er ook maar iets is veranderd'. 

Met de wetswijziging zou het bijvoorbeeld mogelijk worden voorbereidende handelingen te treffen bij een potentiële donor, voordat de familie instemt met de transplantatie. Zaken als afnemen van bloed en het nemen van echo's zouden al kunnen plaatsvinden en grote tijdwinst opleveren. Hierdoor zouden er tijdens het wachten op toestemming minder organen verloren gaan, zei Ringers, die de tijdsdruk bij donatie speciaal onder de aandacht bracht.

In de Tweede Kamer wordt al jaren gediscussieerd over de invoering van een actief donorregistratiesysteem in plaats van het huidige toestemmingssysteem. Ook is het voorstel meer dan eens in stemming gebracht, maar dat heeft nooit tot een systeemwijziging geleid. De nu voorliggende wetswijziging verandert het systeem niet in die zin. 

Een uitgebreid verslag is te lezen op de site van de 2MH Club.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 01-06-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Henk Vos
    24-08-2012 15:29

    Het kan toch niet zo zijn dat het zelfbeschikkingsrecht op je eigen lijf en je stervensproces wordt beperkt omdat mensen, medici en pharmaceutische industrie je organen wil!
    Deze discussie moet niet over het 'tekort' gaan maar over het feit dat dit indruist tegen de menselijke waardigheid.
    Blijf van mijn lijf! Laat mij doodgaan zoals ik dat wil, of ik nou iets getekend heb of niet!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier