Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Maak broncode draagbare kunstnier openbaar'

De Opvatting van Gerard Kok

Steeds vaker worden huishoudelijke apparaten geleverd met Wifi- of Bluetoothaansluitingen. Denk bijvoorbeeld aan fototoestellen en thermostaten. In het licht van gebruiksgemak is dat vaak enorm handig. Ook medische apparaten, zoals pacemakers en insulinepompjes, worden al wel eens van draadloze verbindingen voorzien, en ook de in ontwikkeling zijnde draagbare kunstnier krijgt een draadloze verbindingsmogelijkheid. Via zo'n draadloze verbinding zijn gegevens uit te lezen, of commando's te geven (zoals het toedienen van een insulinedosis). Voor patiënten is dit prettiger, en waarschijnlijk ook beter, omdat bijvoorbeeld de medicatie veel gerichter kan worden toegespitst op de patiënt.

Aan de andere kant, waar draadloze verbindingen zijn, daar zijn hackers. En inderdaad zijn er al enkele succesvolle hacks op medische implantaten bekend. De meest recente is de hack van nieuwere insulinepompjes van Medtronic, waarbij een onderzoeker van McAfee er in slaagde om draadloos, binnen een straal van 100 meter, alle in het apparaatje aanwezige insulinedoses te injecteren (wat dodelijk zou kunnen zijn). Het begrip 'virus' krijgt op deze manier een geheel nieuwe betekenis in medische context.

Vervolgens rijst de vraag wat hiertegen gedaan kan worden. Verbieden is denk ik geen goed idee. Uiteindelijk worden er meer mensenlevens gered door de implantaten, dan dat er slachtoffers vallen door draadloze hacks. Desalniettemin zullen de fabrikanten van implantaten en kunstorganen wel moeten gaan nadenken over de beveiliging van de draadloze mogelijkheden, want geen enkele patiënt vindt het vermoedelijk prettig afhankelijk te zijn van een onveilig apparaat. Standaard mag je toch wel verwachten dat verbindingen worden versleuteld, en commando's alleen uitgevoerd als de opdrachtgever geauthenticeerd (wie ben je?) en geauthoriseerd (wat mag je?) is. Uit de praktijk van software engineering weten we dat security meteen vanaf het begin in het ontwikkelproces meegenomen moet worden. Beveiliging rechttrekken als het product eigenlijk al af is, werkt doorgaans niet. Voor de draagbare kunstnier is het hopelijk nog niet te laat.

Ook zou, net als bij stemcomputers, de broncode van dergelijke medische apparaten openbaar moeten zijn (de broncode is het, door software engineers ontwikkelde, 'computerprogramma' in het apparaat). Een veelgehoord tegenargument is dat openbare broncode hackers eenvoudig de kans geeft bugs (weeffouten) te vinden en te misbruiken. Ik denk niet dat dit argument steek houdt. Openbare broncode geeft legitieme onderzoekers óók de kans bugs te vinden en te rapporteren, zodat ze gerepareerd kunnen worden, en er zijn, schat ik, veel meer legitieme onderzoekers dan hackers. Bovendien, stel dat je, als fabrikant, de broncode geheim houdt, maar een bug lekt toch uit; dan lig je meteen achter. Totdat de patch alle apparaten heeft bereikt, moet je vrezen dat de bug wordt misbruikt, met alle mogelijke imagoschade van dien.

Mijn pleidooi in deze is derhalve: maak de broncode van medische implantaten en kunstorganen, en ook van de in ontwikkeling zijnde kunstnier, openbaar.

sterren Gepubliceerd: donderdag 31-05-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier