Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oranje olé!

Weblog van Sander van der Stam, dialyseverpleegkundige 

Het EK staat weer bijna voor de deur. De oranje attributen worden weer uit de kast gehaald en ons gezamenlijke leeuwenhart gaat weer kloppen. Bij ons op de dialyse begint het ook al aardig te leven. De groepen worden binnenkort versierd (voor zover de brandveiligheid dat toelaat) en tijdens de dialyse kijken we gezamenlijk naar de wedstrijden. We hebben zelfs onze eigen voetbalgoeroe in de keuken staan! De etenskar wordt weer uitgerust met een herkenbaar (soms irritant) leeuwtje, dat uit volle borst 'olé, olé, olé' brult. Om het geheel nog wat spannender te maken organiseren we ook bij elk WK/EK een voetbalpoule. De inleg: het respectabele bedrag van € 2, -

Iedereen op de dialyse mag meedoen ongeacht kennisniveau van het voetbal. Gelukkig maar, want anders was er weinig hoop voor mij. Ik vind zelf dat ik een hoop mannelijke karaktertrekken bezit. Ik houd van bier, kan geen twee dingen tegelijk doen en heb een broertje dood aan winkelen. Helaas is voetbal niet een van die stereotype mannendingen waar ik warm voor loop. Toch wil ik voor Oranje wat beter mijn best doen om het te volgen, al is het maar voor de gezelligheid. Vaak probeer ik heel ervaren mee te praten over de laatst gespeelde wedstrijd. Of het een goede wedstrijd is geweest kan ik vaak nog wel beoordelen. Als we het echter gaan hebben of Van Persie een betere spits is dan Huntelaar, dan haak ik toch echt af. Ik plaats dan een paar strategisch geformuleerde antwoorden om mijn gesprekspartner te verleiden tot het noemen van het antwoord.

Vorige week hebben we de voetbalpoules weer uitgedeeld aan iedereen. Zo ook aan mevrouw Jantjes, een deftige dame van 80 jaar. ‘Maar ik weet niets van voetbal af broeder,’ kreeg ik als probleem voorgelegd. ‘Och, mevrouw Jantjes, dat maakt niets uit hoor. Ik zal u een geheim verklappen: ik weet ook niets van voetbal af en kom vaak een heel eind! Als u begint met Nederland als kampioen in te vullen kunt u zo terug werken naar het begin van het EK.’ Grinnikend nam mevrouw Jantjes het formulier aan. Nou, dan ging ze toch maar eens een poging wagen!

Ondertussen kwam onze keukenassistent met de etenskar (en het olé brullende leeuwtje) de afdeling opgereden. Terwijl het kopje koffie ingeschonken werd, kregen alle patiënten gratis advies over de te verwachten voetbalprestaties van Oranje. Of ze er wat mee konden was nog even de vraag, maar dat maakte eigenlijk niet zoveel uit.

Het mooie van het EK/WK is dat het wat leven in de brouwerij brengt. Je hoeft voetbal nog niet eens persé leuk te vinden. Zodra Oranje in de zin voorkomt heeft iedereen er wel wat mee. Het staat niet alleen voor sport, maar ook voor gezelligheid en saamhorigheid, in welke omstandigheid dan ook. De komende weken gaan we er een feestje van maken. Naast dialyseren zijn we daar ook heel erg goed in namelijk!

Olé!

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-05-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier