Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oranje olé!

Weblog van Sander van der Stam, dialyseverpleegkundige 

Het EK staat weer bijna voor de deur. De oranje attributen worden weer uit de kast gehaald en ons gezamenlijke leeuwenhart gaat weer kloppen. Bij ons op de dialyse begint het ook al aardig te leven. De groepen worden binnenkort versierd (voor zover de brandveiligheid dat toelaat) en tijdens de dialyse kijken we gezamenlijk naar de wedstrijden. We hebben zelfs onze eigen voetbalgoeroe in de keuken staan! De etenskar wordt weer uitgerust met een herkenbaar (soms irritant) leeuwtje, dat uit volle borst 'olé, olé, olé' brult. Om het geheel nog wat spannender te maken organiseren we ook bij elk WK/EK een voetbalpoule. De inleg: het respectabele bedrag van € 2, -

Iedereen op de dialyse mag meedoen ongeacht kennisniveau van het voetbal. Gelukkig maar, want anders was er weinig hoop voor mij. Ik vind zelf dat ik een hoop mannelijke karaktertrekken bezit. Ik houd van bier, kan geen twee dingen tegelijk doen en heb een broertje dood aan winkelen. Helaas is voetbal niet een van die stereotype mannendingen waar ik warm voor loop. Toch wil ik voor Oranje wat beter mijn best doen om het te volgen, al is het maar voor de gezelligheid. Vaak probeer ik heel ervaren mee te praten over de laatst gespeelde wedstrijd. Of het een goede wedstrijd is geweest kan ik vaak nog wel beoordelen. Als we het echter gaan hebben of Van Persie een betere spits is dan Huntelaar, dan haak ik toch echt af. Ik plaats dan een paar strategisch geformuleerde antwoorden om mijn gesprekspartner te verleiden tot het noemen van het antwoord.

Vorige week hebben we de voetbalpoules weer uitgedeeld aan iedereen. Zo ook aan mevrouw Jantjes, een deftige dame van 80 jaar. ‘Maar ik weet niets van voetbal af broeder,’ kreeg ik als probleem voorgelegd. ‘Och, mevrouw Jantjes, dat maakt niets uit hoor. Ik zal u een geheim verklappen: ik weet ook niets van voetbal af en kom vaak een heel eind! Als u begint met Nederland als kampioen in te vullen kunt u zo terug werken naar het begin van het EK.’ Grinnikend nam mevrouw Jantjes het formulier aan. Nou, dan ging ze toch maar eens een poging wagen!

Ondertussen kwam onze keukenassistent met de etenskar (en het olé brullende leeuwtje) de afdeling opgereden. Terwijl het kopje koffie ingeschonken werd, kregen alle patiënten gratis advies over de te verwachten voetbalprestaties van Oranje. Of ze er wat mee konden was nog even de vraag, maar dat maakte eigenlijk niet zoveel uit.

Het mooie van het EK/WK is dat het wat leven in de brouwerij brengt. Je hoeft voetbal nog niet eens persé leuk te vinden. Zodra Oranje in de zin voorkomt heeft iedereen er wel wat mee. Het staat niet alleen voor sport, maar ook voor gezelligheid en saamhorigheid, in welke omstandigheid dan ook. De komende weken gaan we er een feestje van maken. Naast dialyseren zijn we daar ook heel erg goed in namelijk!

Olé!

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-05-2012 | Nog geen reacties
Enzym beschermt diabetespatiënten tegen nierschade

Een groot deel van de patiënten met diabetes type 1 krijgt na verloop van tijd te maken met complicaties, zoals oogproblemen, of nierschade. Een ander deel van de diabetes type 1 patiënten gaat echter complicatieloos door het leven, ook hun nieren worden niet aangetast. Volgens onderzoekers van het Joslin Diabetes Center uit Boston komt dat wellicht omdat het bloed van die laatste groep beschermende enzymen bevat.

Bij diabetes (suikerziekte) zijn de bloedglucosewaarden te hoog. Normaliter nemen cellen de suiker uit het bloed op, maar hiervoor zijn wel insuline en werkende insulinereceptoren nodig. Als ofwel de insuline niet aanwezig is, of de receptoren niet goed werken, stijgt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 1 is er sprake van te weinig insuline, het lichaam van de patiënt maakt zelf te weinig insuline aan, en de patiënt zal dat (vaak dagelijks) moeten aanvullen door 'insuline te spuiten'. Bij type 2 werken de receptoren niet goed meer. Het verslechteren van de werking van deze receptoren is een proces van jaren, waardoor type 2 doorgaans niet voorkomt bij jonge mensen. Vroeger werd het daarom ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd.

Lees meer »

'Voor operatie nier koelen heeft geen zin' »

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie. Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier