Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Torisel voegt niets toe na falen Sutent

Door Merel Dercksen 

Torisel, een middel dat ingezet kan worden tegen gevorderde nierkanker, lijkt de periode waarin de ziekte niet verergert, niet verder te verlengen bij patiënten die geen baat gehad hebben bij Sutent, dan een ander medicijn. Dat heeft fabrikant Pfizer bekendgemaakt.

Torisel (temsirolimus) is aangewezen voor de eerste behandeling van patiënten met een gevorderd niercelcarcinoom en een slechte prognose. Het is in Nederland niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem, maar valt wel onder de beleidsregel dure geneesmiddelen. Fabrikant Pfizer heeft een onderzoek laten doen naar de werkzaamheid van het middel bij patiënten die eerder met Sutent (sunitinib, zelfde fabrikant) zijn behandeld, maar bij wie ondanks dat de ziekte is verergerd. Torisel werd hierbij vergeleken met Nexavar (sorafenib, Bayer).

Uit het onderzoek blijkt dat Torisel bij deze patiënten de periode waarin de ziekte niet verder voortschrijdt, niet verder verlengt dan Nexavar dat doet.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-05-2012
Bron: Pharmaceutical Business Review | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier