Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Spiegel bijschildklierhormoon tijdens dialyse beïnvloedt succes niertransplantatie

Patiënten met een donornier lopen in toenemende mate risico op een te hoge calciumspiegel, en daarmee op complicaties. Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Canadian Society of Nephrology werden de uitkomsten van een onderzoek gepresenteerd, dat tot doel had oorzaken en risico's van zo'n verhoogde calciumspiegel te ontrafelen. Dit onderzoek suggereert dat er een relatie is tussen een verhoogde parathormoonspiegel voorafgaand aan de transplantatie, en een hoger risico op afstoting achteraf. 

In het kader van het onderzoek bekeken artsen van het St. Paul's ziekenhuis in Vancouver (Canada) de gegevens van de 1.352 volwassenen die tussen 2000 en 2007 een donornier hadden ontvangen. Maar liefst 40% van deze patiënten kreeg binnen een jaar te maken met hypercalciëmie (verhoogde calciumspiegel). Van patiënten met hypercalciëmie ging de nierfunctie sneller achteruit dan van patiënten zonder.

Hogere leeftijd, langere dialyse en verhoogde parathormoon- (iPTH, bijschildklierhormoon) en calciumspiegels voorafgaand aan de transplantatie bleken een hoger risico op hypercalciëmie ná de transplantatie met zich mee te dragen. Opmerkelijk genoeg bleek een verhoogde calciumspiegel (na transplantatie) geen verband te houden met afstoting van de donornier, maar een verhoogde iPTH spiegel vóór de transplantatie bleek dat wel.

De conclusie van de onderzoekers is derhalve dat een verhoogde iPTH-spiegel vlak voor een transplantatie het beste behandeld, of beter nog, voorkomen moet worden, om zodoende de kans op afstoting te verkleinen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-05-2012
Bron: Canadian Society of Nephrology | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

NN-TV: De Kolff Battle of the Universities »

NierNieuws volgde het Radboud UMC Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 5 minuten en geeft een goed beeld van brainstorm en resultaat. Via deze link kunt u ook nog een diepgaander video van 20 minuten bekijken.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier