Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vacature vrijwillig NierNieuws redacteur

Door Merel Dercksen 

Wat begon als kleinschalig initiatief bereikt steeds meer lezers en is een van de 400 geautoriseerde nieuwsbronnen van Google Nieuws. NierNieuws wil graag doorgaan maar daarvoor zijn nog meer mensen nodig. Om te beginnen in de vrijwillige redactie.

De redacteur die wij zoeken:

  • Schrijft foutloos en prettig leesbaar Nederlands, bij voorkeur volgens het witte boekje;
  • Is goed in staat Engelstalige artikelen te lezen, te vertalen en zo nodig te herschrijven;
  • Kan als het even kan ook nog een andere vreemde taal lezen en begrijpen;
  • Heeft enige kennis van nieren, nierziekten en mogelijke behandelingen. Een medische achtergrond is niet strikt noodzakelijk;
  • Beschikt over een pc met internetverbinding;
  • Gaat graag achter nieuws aan of 'maakt' nieuws als dat nodig is;
  • Vindt het leuk om webteksten te schrijven;
  • Heeft een neus voor wat de bezoekers van NierNieuws interessant vinden en wil dit nieuws graag als eerste brengen.

Over het aantal uren dat je inzetbaar bent, of het aantal artikelen dat je schrijft kan worden overlegd. Behalve het schrijven van informatieve teksten, bestaat er ook de mogelijkheid je eigen mening te verwoorden in een redactioneel commentaar, of achtergrondartikelen te schrijven in de vorm van een special. Al onze redacteuren zijn vrijwilligers, maar we kunnen je wel een onkostenvergoeding geven als daar aanleidng voor is.

Als je niet beschikt over al deze capaciteiten tegelijk, maar het lijkt je wel leuk, op wat voor manier dan, ook een bijdrage te leveren aan NierNieuws, dan horen we dat ook heel graag.

Heb je vragen of ben je direct al geïnteresseerd? Stuur een mailtje met je vraag, of met je motivatie, relevante ervaring en contactgegevens naar redactie@niernieuws.nl.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-06-2008 | Nog geen reacties
RNA-sequencing om niermodel te analyseren

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen. In een recent artikel gaan Amerikaanse onderzoekers in op het belang van 'Single-Cell RNA sequencing' (scRNA-seq) voor het werken met deze organoïden.

Ongeveer vijf jaar geleden slaagden onderzoekers er voor het eerst in om nier-organoïden te kweken uit pluripotente stamcellen, dat zijn cellen die kunnen uitgroeien tot (bijna) elk ander type cel. Pluripotente stamcellen kunnen tegenwoordig worden verkregen door 'gewone' cellen, bijvoorbeeld uit bloed, te 'herprogrammeren'. De ontdekkers van dit proces kregen hiervoor in 2012 de Nobelprijs voor Geneeskunde. De nier-organoïden die op deze manier worden gemaakt zijn nog niet compleet, maar de belangrijkste celtypes zitten er al wel in.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier