Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schippers: Berichtgeving 2MH Club is tendentieus en bevat onjuistheden

Door Jeroen van Setten 

Een persbericht over 'een explosieve stijging van wachtlijsten voor orgaandonatie' is volgens demissionair minister Schippers (VWS) tendentieus. Bovendien bevat het bericht van de 2MH Club volgens haar onjuistheden. Ze schrijft dit in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66). De voorzitter van de 2MH Club, Menno Loos, is blij dat nu cijfers en doelstelling van het Masterplan worden aangehaald in relatie tot de actuele cijfers. Dat is volgens hem nog niet eerder gebeurd en was eigenlijk de reden voor het verzenden van het persbericht.

De minister schrijft onder meer dat ze nooit heeft gezegd dat er 'licht positieve resultaten zijn in het aantal donaties' zoals het persbericht beweert, maar dat ze heeft gedoeld op het aantal transplantaties. Ook verdraait het persbericht volgens Schippers de doelstelling van het Masterplan Orgaandonatie. Dat was niet 25 tot 50% meer donaties ten opzichte van 2007, maar datzelfde percentage meer transplantaties ten opzichte van het gemiddelde van 2005-2007. 

Verder stelt het persbericht volgens haar onterecht dat ze zou zijn vergeten te vermelden dat de lichte toename van het aantal donaties wordt veroorzaakt door donaties bij leven. Dat is, zegt de minister, ronduit onjuist, omdat cijfers over donatie bij leven nooit worden meegenomen in de cijfers die betrekking hebben op postmortale orgaandonaties.

Over het wel of niet meenemen van tijdelijk niet transplantabele patiënten in de cijfers over de wachtlijst zoals dat in sommige andere landen wel gebeurt, stelt de minister dat ze het 'weinig zinvol' vindt 'om patiënten als wachtenden aan te merken als zij dat feitelijk niet zijn omdat ze geen transplantatie kunnen ondergaan'.

In een reactie op de antwoorden van de minister zegt de voorzitter van de 2MH Club, Menno Loos, blij te zijn dat nu voor het eerst de cijfers en doelstelling van het Masterplan worden aangehaald in relatie tot discussie over actuele cijfers. 'Wij hopen dan ook dat dit in toekomstige berichtgeving ook zo zal zijn,' zegt hij. 'Daarom pleiten wij naast Actieve Donor Registratie (ADR) ook voor hele heldere transparante doelstellingen, waar wij allen op kunnen bouwen.'

'Een van de redenen ons persbericht uit te sturen, was nou juist om de cijfers inzichtelijk te krijgen. Uit de cijfers van de minister blijkt dat er sprake is van een groei van 5%, terwijl dat in het komende jaar minimaal 25% zou moeten zijn ten opzichte van het ook door ons genoemde ijkpunt van 2005-2007. Dit benadrukt alleen maar meer het nijpende probleem,' vindt Loos.

Schippers zelf schrijft geen enkele reden te zien haar standpunt ten opzichte van een zogenaamd ADR systeem te wijzigen. Zij blijft daar onveranderd tegen.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-05-2012
Bron: Rijksoverheid | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier