Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Video: Marcel Canoy in Buitenhof over betalen voor orgaandonatie

 

Klik hier voor de video

Pieter Jan Hagens in gesprek met de econoom Marcel Canoy van de Universiteit Tilburg over betalen voor orgaandonatie.

Buitenhof, zo 6 mei 2012 (fragment, start automatisch op 39:57)

Let op: na klikken, rustig afwachten tot video vanzelf op de goede plaats start. Bij een tweede keer klikken begint de video aan het begin van het programma in plaats van bij het fragment.

sterren Gepubliceerd: zondag 06-05-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • marcel canoy
  07-05-2012 10:38

  Ik suggereer ook niet dat legalisering 'de' oplossing is. Wet- en regelgeving zijn wel degelijk deels effectief in het terugdringen van criminaliteit. Ik pleit vooral voor transparantie en voor het stimuleren van syntetische biologie. Lees daarvoor de ABG vandaag of Vrij Nederland.

 • Johan G. Hahn, Utrecht
  06-05-2012 14:42

  In de EU is er rond de handel in menselijke organen een aantal zaken goed geregeld (Overeenkomst van Istanbul). Dat de praktijk anders is, is een gevolg van het gegeven dat de handel in organen een voor internationale criminele organisaties uiterst lucratief is. Wet en regelgeving is nog nooit en werkzaam middel geweest om criminaliteit te voorkomen.
  Zolang arme, onwetende en ongeletterde mensen in handen kunnen raken van niets ontziende criminelen zal orgaanhandel blijven bestaan.
  Hoe de criminele orgaanhandel werkt het ik beschreven in mijn boek De Orgaanhandelaar. Aan de hand van een op waar gebeurde feiten berustende, fictieve geschiedenis vertel ik de gang van zaken rond dit soort criminaliteit. Essentieel is dat er vraag is naar organen en dat ontvangers bereid zijn daar vele tienduizenden euro's voor neer te tellen, zonder dat ze weet hebben van de kwaliteit van het transplantaat. Legalisering is geen oplossing.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier