Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Video: Marcel Canoy in Buitenhof over betalen voor orgaandonatie

 

Klik hier voor de video

Pieter Jan Hagens in gesprek met de econoom Marcel Canoy van de Universiteit Tilburg over betalen voor orgaandonatie.

Buitenhof, zo 6 mei 2012 (fragment, start automatisch op 39:57)

Let op: na klikken, rustig afwachten tot video vanzelf op de goede plaats start. Bij een tweede keer klikken begint de video aan het begin van het programma in plaats van bij het fragment.

sterren Gepubliceerd: zondag 06-05-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • marcel canoy
  07-05-2012 10:38

  Ik suggereer ook niet dat legalisering 'de' oplossing is. Wet- en regelgeving zijn wel degelijk deels effectief in het terugdringen van criminaliteit. Ik pleit vooral voor transparantie en voor het stimuleren van syntetische biologie. Lees daarvoor de ABG vandaag of Vrij Nederland.

 • Johan G. Hahn, Utrecht
  06-05-2012 14:42

  In de EU is er rond de handel in menselijke organen een aantal zaken goed geregeld (Overeenkomst van Istanbul). Dat de praktijk anders is, is een gevolg van het gegeven dat de handel in organen een voor internationale criminele organisaties uiterst lucratief is. Wet en regelgeving is nog nooit en werkzaam middel geweest om criminaliteit te voorkomen.
  Zolang arme, onwetende en ongeletterde mensen in handen kunnen raken van niets ontziende criminelen zal orgaanhandel blijven bestaan.
  Hoe de criminele orgaanhandel werkt het ik beschreven in mijn boek De Orgaanhandelaar. Aan de hand van een op waar gebeurde feiten berustende, fictieve geschiedenis vertel ik de gang van zaken rond dit soort criminaliteit. Essentieel is dat er vraag is naar organen en dat ontvangers bereid zijn daar vele tienduizenden euro's voor neer te tellen, zonder dat ze weet hebben van de kwaliteit van het transplantaat. Legalisering is geen oplossing.




De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier