Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Transplanteren voor dialyse levert extra levensjaren op

Door Merel Dercksen 

NierpatiŽnten die in een vroeg stadium een niertransplantatie van een levende donor krijgen, leven langer dan patiŽnten die eerst dialyseren. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Ylian Liem trekt in haar proefschrift, waarop ze vandaag promoveert.

De drie vormen van nierfunctievervangende therapie zijn hemodialyse, peritoneaaldialyse (buikspoeling) en niertransplantatie. Ylian Liem onderzocht en vergeleek de levensverwachting en de kwaliteit van leven voor elk van deze therapieŽn. Kennis van deze lange-termijnuitkomsten is van belang voor een optimale behandeling en optimale zorg voor deze patiŽnten.

In haar proefschrift beschrijft Liem dat patiŽnten die peritoneaaldialyse doen over het algemeen langer leven dan patiŽnten die hemodialyse ondergaan. Maar dat verschil verdwijnt naarmate de dialyseduur langer wordt of de patiŽnten ouder worden en in het geval van suikerziekte. In sommige gevallen is hemodialyse weer beter.

Liem vergeleek ook de overleving van patiŽnten die een niertransplantatie ondergingen van een levende donor zonder voorafgaande dialyse, met de overleving van patiŽnten die wel startten met dialyse en op de wachtlijst werden geplaatst. Het blijkt dat met vroege transplantatie veel levensjaren gewonnen worden. Voor 40-jarige patiŽnten is de winst 7,5 tot 9,9 jaar, afhankelijk van de nierziekte. Voor 70-jarige patiŽnten 4,3 tot 6 jaar. Verhoging van het aantal vroege niertransplantaties zou volgens Liem in het bijzonder gericht moeten worden op jongere patiŽnten, omdat bij hen de meeste winst in levensjaren te behalen valt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-06-2008
Bron: Erasmus Universiteit | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier