Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Kans op overlijden veel kleiner bij hemodiafiltratie'

Hemodiafiltratie is sterk levensverlengend vergeleken met de meer traditionele hemodialyse. Onderzoekers stellen op basis van informatie uit de CONTRAST-studie, dat de kans om te overlijden wel 38% lager ligt. 

In het CONTRAST-onderzoek ondergingen ruim 700 nierpatiënten drie jaar lang normale hemodialyse of hemodiafiltratie. Daarbij worden afvalstoffen effectiever verwijderd uit het bloed. Bij deze intensieve dialyse wordt meer vocht dan normaal uit het bloed van de patiënt verwijderd en deels vervangen door steriele vloeistof. Alle patiënten krijgen drie maal per week vier uur lang een behandeling. 

Op het eerste gezicht leken patiënten bij gewone en intensieve dialyse even goed af te zijn. Bij nadere analyse bleek echter dat niet bij alle patiënten uit de intensieve groep het beoogde volume aan plasmawater was vervangen door ‘schone’ vloeistof. Patiënten waarbij de intensieve dialyse volgens plan was uitgevoerd, hadden 38 procent minder kans om te overlijden dan patiënten die normale dialyse ondergingen. De resultaten verschijnen deze week in het tijdschrift Journal of the American Society of Nephrology

'De resultaten van het CONTRAST-onderzoek suggereren dat binnen de huidige organisatie van de dialysezorg gezondheidswinst te behalen valt met hoogvolume hemodiafiltratie', zegt nefroloog Peter Blankestijn van het UMC Utrecht. Hij leidde het onderzoek samen met prof. dr. Piet ter Wee van het VUmc. 'De methode is nu nog iets duurder dan de standaardbehandeling. Als de prijs nog iets naar beneden gaat, denken wij dat het een kosteneffectieve methode kan zijn om de gezondheid van nierpatiënten te verbeteren.' Blankestijn benadrukt dat de intensieve dialyse geen nadelen heeft, behalve de kosten. Dialysecentra met moderne apparatuur kunnen de behandeling gewoon uitvoeren en doen dat vaak ook al, zij het meestal bij een selectieve groep patiënten. 

Het CONTRAST-onderzoek wordt uitgeveord door het UMC Urtecht, het VUmc (Amsterdam), Medisch Centrum Alkmaar en het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam). 26 Nederlandse dialysecentra deden mee aan het onderzoek, plus twee uit Canada en één uit Noorwegen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-04-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tony de Ronde, Amsterdam
    30-04-2012 13:04

    Eindelijk de langverwachte publicatie in JASN over de CONTRAST-studie! Het artikel laat zien dat de mindere kans op overlijden alleen geldt indien er meer dan 22 liter vloeistof wordt vervangen. In de studie is dat volume gemiddeld 20 liter, en dat is in veel dialysecentra wellicht niet anders. Uit het artikel kan ik het niet concluderen, maar om de levensverlengde werking van HDF te krijgen ligt het optimale volume waarschijnlijk hoger dan 22 liter. Volgens de auteurs van het JASN artikel moet de relatie tussen een hoog HDF-volume en een mindere kans op overlijden nog met enige voorzichtigheid bekeken worden en zal verder onderzoek het gunstige effect moeten bevestigen. Hopelijk wordt de kennis uit de CONTRAST-studie wijd verspreid onder de nefrologen, verpleegkundigen en patiŽnten in Nederland en daarbuiten. Het zou goed zijn als de auteurs van het artikel daar een actieve rol in zouden willen spelen.
Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Waarom is de schade bij de ene patiënt blijvend en komt de andere er beter vanaf? Die vraag beantwoordden onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Hun bevindingen publiceerden ze onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Intensive Care Med.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier