Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Kans op overlijden veel kleiner bij hemodiafiltratie'

Hemodiafiltratie is sterk levensverlengend vergeleken met de meer traditionele hemodialyse. Onderzoekers stellen op basis van informatie uit de CONTRAST-studie, dat de kans om te overlijden wel 38% lager ligt. 

In het CONTRAST-onderzoek ondergingen ruim 700 nierpatiënten drie jaar lang normale hemodialyse of hemodiafiltratie. Daarbij worden afvalstoffen effectiever verwijderd uit het bloed. Bij deze intensieve dialyse wordt meer vocht dan normaal uit het bloed van de patiënt verwijderd en deels vervangen door steriele vloeistof. Alle patiënten krijgen drie maal per week vier uur lang een behandeling. 

Op het eerste gezicht leken patiënten bij gewone en intensieve dialyse even goed af te zijn. Bij nadere analyse bleek echter dat niet bij alle patiënten uit de intensieve groep het beoogde volume aan plasmawater was vervangen door ‘schone’ vloeistof. Patiënten waarbij de intensieve dialyse volgens plan was uitgevoerd, hadden 38 procent minder kans om te overlijden dan patiënten die normale dialyse ondergingen. De resultaten verschijnen deze week in het tijdschrift Journal of the American Society of Nephrology

'De resultaten van het CONTRAST-onderzoek suggereren dat binnen de huidige organisatie van de dialysezorg gezondheidswinst te behalen valt met hoogvolume hemodiafiltratie', zegt nefroloog Peter Blankestijn van het UMC Utrecht. Hij leidde het onderzoek samen met prof. dr. Piet ter Wee van het VUmc. 'De methode is nu nog iets duurder dan de standaardbehandeling. Als de prijs nog iets naar beneden gaat, denken wij dat het een kosteneffectieve methode kan zijn om de gezondheid van nierpatiënten te verbeteren.' Blankestijn benadrukt dat de intensieve dialyse geen nadelen heeft, behalve de kosten. Dialysecentra met moderne apparatuur kunnen de behandeling gewoon uitvoeren en doen dat vaak ook al, zij het meestal bij een selectieve groep patiënten. 

Het CONTRAST-onderzoek wordt uitgeveord door het UMC Urtecht, het VUmc (Amsterdam), Medisch Centrum Alkmaar en het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam). 26 Nederlandse dialysecentra deden mee aan het onderzoek, plus twee uit Canada en één uit Noorwegen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-04-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tony de Ronde, Amsterdam
    30-04-2012 13:04

    Eindelijk de langverwachte publicatie in JASN over de CONTRAST-studie! Het artikel laat zien dat de mindere kans op overlijden alleen geldt indien er meer dan 22 liter vloeistof wordt vervangen. In de studie is dat volume gemiddeld 20 liter, en dat is in veel dialysecentra wellicht niet anders. Uit het artikel kan ik het niet concluderen, maar om de levensverlengde werking van HDF te krijgen ligt het optimale volume waarschijnlijk hoger dan 22 liter. Volgens de auteurs van het JASN artikel moet de relatie tussen een hoog HDF-volume en een mindere kans op overlijden nog met enige voorzichtigheid bekeken worden en zal verder onderzoek het gunstige effect moeten bevestigen. Hopelijk wordt de kennis uit de CONTRAST-studie wijd verspreid onder de nefrologen, verpleegkundigen en patiënten in Nederland en daarbuiten. Het zou goed zijn als de auteurs van het artikel daar een actieve rol in zouden willen spelen.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier