Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

D66 stelt opnieuw Kamervragen over orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Gisteren heeft het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) opnieuw vragen ingediend over de bedroevende situatie rond orgaandonatie. Dit naar aanleiding van een persbericht van de verontruste 2MH-club over de sterke groei van de actieve wachtlijst in het eerste kwartaal. Gecombineerd met het eerder door NierNieuws gebrachte nieuws dat het werkelijke geregistreerde aantal wachtenden op een donororgaan 3.200 bedraagt, in plaats van het door de NTS gepubliceerde aantal van 1.400.

De vragen concentreren zich op de sterke groei van het aantal wachtenden, terwijl bovendien sprake is van een ongepubliceerd aantal (tijdelijk niet transplantabele) wachtenden dat het zichtbare wachtlijstcijfer ruimschoots overtreft. Dijkstra vraagt om in de toekomst ook dit laatste deel te vermelden, zodat een compleet beeld ontstaat van de problematiek.

Een andere vraag betreft de eerdere opmerking van de minister dat een patiënt gemakkelijker op de wachtlijst wordt geplaatst als het aanbod van weefsels (of ook organen?) toeneemt. (Inter)nationale regelgeving geeft aan dat bij afweging inzake de toegang tot de wachtlijst alleen medische criteria een rol mogen spelen.

Ook wordt de minister gevraagd welke concrete stappen zij gaat ondernemen om de wachtlijsten terug te dringen en het aantal transplantaties te bevorderen. Aangevuld met de vraag of de minister bereid is zich te committeren aan een stappenplan met concrete doelstellingen en meetmomenten.

Afsluitend komt de vraag of de huidige teleurstellende resultaten de minister aanleiding geven om het invoeren van een Actief Donor Registratiesysteem te heroverwegen. En zo nee, waarom niet?

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-04-2012
Bron: Tweede Kamer | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier