Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse kan uitkomst bieden als plaspillen zwak hart niet meer helpen

Door Albert de Vreede 

Patiënten met een ernstig verzwakte hartfunctie en met bovendien een verminderde nierfunctie houden vaak veel vocht vast. Bij deze patiënten lukt het vaak ook niet meer om met plaspillen vocht kwijt te raken. Veel vocht gaat ook in de longen zitten en zorgt er voor dat mensen het erg benauwd kunnen krijgen. Het hart wordt door het vele vocht weer extra belast en gaat slechter werken. Het is moeilijk om deze patiënten een goede behandeling te geven. Dialyse kan helpen om vocht te verwijderen en kan er mogelijk voor zorgen dat deze ernstig zieke patiënten langer overleven met een betere kwaliteit.

Uit een eerder onderzoek van dr. Trijntje Cnossen (Universiteit Maastricht en collega's is gebleken dat buikvliesdialyse het aantal ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten bij deze patiënten kan verminderen. In dat onderzoek is achteraf (retrospectief) gekeken naar de gegevens van de patiënten.

Nu hebben zij een onderzoek gedaan, waarbij drieëntwintig patiënten met chronisch hartfalen en sterk verminderde nierfunctie zijn behandeld met dialyse. Vocht afdrijven met behulp van een hoge dosis plaspillen lukte niet meer. Bij veertien patiënten moest vocht acuut verwijderd worden en is gestart met hemodialyse. De meeste van deze mensen hebben blijvend voor hemodialyse gekozen. Uiteindelijk deden elf mensen hemodialyse en twaalf buikvliesdialyse. Bij de meeste patiënten lukte het om door dialyse een betere hartfunctie te krijgen. De kwaliteit van leven van de patiënten werd ook wel wat beter.

Na dialyse is het aantal ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten afgenomen, maar niet voor overige complicaties. Er zijn relatief veel ziekenhuisopnames geweest die veroorzaakt zijn door de dialyse. Het gaat daarbij om het plaatsen van een shunt, een verstopte shunt, lekken van een buikvlieskatheter, buikvliesontsteking en dergelijke.

In de onderzochte patiënten is het niet mogelijk geweest om een factor te ontdekken die kan voorspellen wie er een grotere kans heeft om langer te overleven en wie niet.

Het lijkt erop dat dialyse het functioneren van het hart kan verbeteren, omdat er minder vocht rondgepompt hoeft te worden. Dat het hart zelf er echt beter van wordt, is niet waarschijnlijk. Verder onderzoek is nodig om precies te weten bij welke patiënten dialyse wel en bij welke patiënten niet kan helpen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-04-2012
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier