Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Maak medicijnkeuze afhankelijk van toestand nier bij transplantatie'

Door Gerard Kok 

Het weefsel van chronisch slechter functionerende nieren vertoont in meer of mindere mate littekenvorming (fibrose in het interstitium) en afsterving van de nierbuisjes, de tubuli. Meer littekenweefsel betekent in het algemeen een slechtere nierfunctie. Artsen van het Maastricht UMC hebben onderzocht hoe de mate van littekenvorming in donornieren afhangt van de gebruikte medicijnen na transplantatie.

Het onderzoek omvatte de gegevens van 109 patiënten die tussen 2003 en 2007 een succesvolle niertransplantatie hadden ondergaan, en waarbij zowel tijdens (of vlak voor) de transplantatie als één jaar daarna een biopsie was uitgevoerd op de donornier. Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel (biopt) weggenomen om te analyseren. Voor alle biopten werd de mate van littekenvorming bepaald aan de hand van de IF/TA score (interstitial fibrosis and tubular atrophy score), waarbij een waarde tussen 0 (geen schade) en 3 (veel schade) aangeeft hoeveel littekenweefsel er is aangetroffen. Alle patiënten waren behandeld met òf sirolimus (Rapamune) òf mycofenolaatmofetil (CellCept), en diverse andere medicijnen. Die laatste waren voor alle patiënten gelijk. Sirolimus en mycofenolaatmofetil zijn beide geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Uit de analyse van de IF/TA scores bleek dat patiënten waarvan de donornier een 0 scoorde bij transplantatie beter af waren met sirolimus, terwijl de patiënten die een donornier met een hogere IF/TA score na een jaar minder littekenweefsel hadden als zij behandeld waren met mycofenolaatmofetil. Dat suggereert dat het zin heeft om vooraf een 'protocol' biopsie te doen op de donornier om te bepalen met welk medicijn de patiënt na afloop van de transplantatie het best kan worden behandeld.

sterren Gepubliceerd: donderdag 12-04-2012
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier