Wijziging wet orgaandonatie naar Tweede Kamer
Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een voorstel voor wijziging van de Wet op de orgaandonatie. Volksgezondheidsminister Schippers (VVD) hoopt daarmee onder meer te zorgen voor minder verwarring over het moment waarop - aanstaande - nabestaanden om toestemming voor orgaandonatie wordt gevraagd.
De huidige wettekst wekt op sommige punten verwarring. Daarin staat bijvoorbeeld dat de familie over orgaandonatie wordt benaderd 'na het intreden van de dood'. De wetgever bedoelt hiermee het moment, waarop de behandelaar constateert dat de medische situatie onomkeerbaar is en er geen verdere behandelingsmogelijkheden zijn. De hersendood is dan nog niet formeel vastgesteld. Door de voorgestelde wetswijziging wordt de term 'intreden van de dood' consequent vervangen door 'vaststellen van de dood'.
Behandeling van het wetsvoorstel 'Wijziging van de Wet op de orgaandonatie in verband met nieuwe medisch-technische ontwikkelingen' in de Tweede Kamer vindt plaats in de week van 22 mei.
Op 6 april heeft Kamerlid Jetta Klijnsma verzocht om een rondetafelgesprek over orgaandonatie. Een nadere onderbouwing van dit verzoek zal behandeld worden tijdens een vergadering van de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 april.
Gepubliceerd: dinsdag 10-04-2012
Bron: Tweede Kamer | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen
In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiënten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diëtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.
'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiënten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.
De regie over je leven krijgen kan je leren »
De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.
Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »
In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.
Reacties
Reageer op dit artikel