Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Trudeke Struijk wint prijs met voedingsonderzoek dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Trudeke Struijk
Foto: © NierNieuws

Trudeke Struijk is op de eerste dag van de Nefrologiedagen uitgeroepen tot de winnaar van de eerste Maria ter Welle Innovatieprijs. In het VUmc, waar zij werkt als diëtiste, heeft ze een onderzoek gedaan naar de voedingstoestand en de eiwitinname van dialysepatiënten. Met het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, kan Trudeke de verbeterpunten die ze op basis van dit onderzoek bedacht heeft uitvoeren, en daarna in de rest van het land implementeren.

De Maria ter Welle Innovatieprijs is de voortzetting van de Zuster ter Welleprijs, en zal elk jaar door de Nierstichting en de Willem Kolffstichting worden uitgereikt aan een diëtist, maatschappelijk werker of dialyseverpleegkundige die een initiatief ontplooid heeft, dat de kwaliteit van zorg aan nierpatiënten verbeterd heeft. De prijs bestaat uit € 10.000, geld dat bedoeld is om het initiatief landelijk uit te rollen. 

Een belangrijke reden voor de jury om voor het project van Trudeke Struijk te kiezen was, omdat ze met een relatief eenvoudige en goedkope ingreep de zorg voor en daarmee de kwaliteit van leven van dialysepatiënten kan verbeteren. Ze heeft een onderzoek gedaan naar de eiwit- en energieinname van hemodialysepatiënten, in relatie tot hun behoefte. 'Het is bekend dat 30 tot 50% van de hemodialysepatiënten ondervoed is, en dat het daarbij vooral om eiwitondervoeding gaat. Ik wilde weten of dat in ons centrum ook zo is, of we daar dan wat aan kunnen doen en wat de rol is van de maaltijden die wij tijdens de dialyse aanbieden. Dat gebeurt namelijk ook niet in elk centrum.'

Twintig patiënten vulden drie dagen lang, waaronder twee dialysedagen, een voedingsdagboek in, waarin ze precies bijhielden wat ze aten. Die gegevens werden door de diëtisten geanalyseerd. Daarnaast bepaalden ze de energiebehoefte door de ruststofwisseling van de patiënten te meten, gecombineerd met een activiteitendagboek dat de patiënten ook bijhielden. De eiwitbehoefte bepaalden Trudeke Struijk en haar collega's volgens de internationale richtlijnen, gebaseerd op onder andere gewicht en medische conditie.

Het blijkt dat de patiënten te weinig energie, maar vooral te weinig eiwit binnenkrijgen. 'Terwijl ze wel goed eten, ze laten niet steeds de helft liggen. Iets anders wat opvalt in ons onderzoek, is dat de patiënten op dialysedagen gemiddeld beter eten dan op dagen dat ze niet dialyseren. Uit de literatuur is juist het omgekeerde bekend. Dat komt waarschijnlijk doordat dat vaak Amerikaanse onderzoeken zijn, en het daar niet de gewoonte is in het dialysecentrum een maaltijd aan te bieden.'

'Het is dus van belang dat wij tijdens de dialyse een maaltijd en een tussenmaaltijd aanbieden, en dat die meer eiwit bevatten dan je zou verwachten. We gaan nu de maaltijden in ons centrum nog eens goed bekijken en voorstellen doen om de tussendoortjes te verrijken met extra eiwit. Als dat het gewenste effect heeft op de eiwitinname, kunnen we het landelijk uitrollen. Ik denk dat het hele project wel twee jaar gaat duren.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-04-2012 | Nog geen reacties
Enzym beschermt diabetespatiŽnten tegen nierschade

Een groot deel van de patiënten met diabetes type 1 krijgt na verloop van tijd te maken met complicaties, zoals oogproblemen, of nierschade. Een ander deel van de diabetes type 1 patiënten gaat echter complicatieloos door het leven, ook hun nieren worden niet aangetast. Volgens onderzoekers van het Joslin Diabetes Center uit Boston komt dat wellicht omdat het bloed van die laatste groep beschermende enzymen bevat.

Bij diabetes (suikerziekte) zijn de bloedglucosewaarden te hoog. Normaliter nemen cellen de suiker uit het bloed op, maar hiervoor zijn wel insuline en werkende insulinereceptoren nodig. Als ofwel de insuline niet aanwezig is, of de receptoren niet goed werken, stijgt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 1 is er sprake van te weinig insuline, het lichaam van de patiënt maakt zelf te weinig insuline aan, en de patiënt zal dat (vaak dagelijks) moeten aanvullen door 'insuline te spuiten'. Bij type 2 werken de receptoren niet goed meer. Het verslechteren van de werking van deze receptoren is een proces van jaren, waardoor type 2 doorgaans niet voorkomt bij jonge mensen. Vroeger werd het daarom ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd.

Lees meer »

'Voor operatie nier koelen heeft geen zin' »

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie. Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier