Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Trudeke Struijk wint prijs met voedingsonderzoek dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Trudeke Struijk
Foto: © NierNieuws

Trudeke Struijk is op de eerste dag van de Nefrologiedagen uitgeroepen tot de winnaar van de eerste Maria ter Welle Innovatieprijs. In het VUmc, waar zij werkt als diëtiste, heeft ze een onderzoek gedaan naar de voedingstoestand en de eiwitinname van dialysepatiënten. Met het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, kan Trudeke de verbeterpunten die ze op basis van dit onderzoek bedacht heeft uitvoeren, en daarna in de rest van het land implementeren.

De Maria ter Welle Innovatieprijs is de voortzetting van de Zuster ter Welleprijs, en zal elk jaar door de Nierstichting en de Willem Kolffstichting worden uitgereikt aan een diëtist, maatschappelijk werker of dialyseverpleegkundige die een initiatief ontplooid heeft, dat de kwaliteit van zorg aan nierpatiënten verbeterd heeft. De prijs bestaat uit € 10.000, geld dat bedoeld is om het initiatief landelijk uit te rollen. 

Een belangrijke reden voor de jury om voor het project van Trudeke Struijk te kiezen was, omdat ze met een relatief eenvoudige en goedkope ingreep de zorg voor en daarmee de kwaliteit van leven van dialysepatiënten kan verbeteren. Ze heeft een onderzoek gedaan naar de eiwit- en energieinname van hemodialysepatiënten, in relatie tot hun behoefte. 'Het is bekend dat 30 tot 50% van de hemodialysepatiënten ondervoed is, en dat het daarbij vooral om eiwitondervoeding gaat. Ik wilde weten of dat in ons centrum ook zo is, of we daar dan wat aan kunnen doen en wat de rol is van de maaltijden die wij tijdens de dialyse aanbieden. Dat gebeurt namelijk ook niet in elk centrum.'

Twintig patiënten vulden drie dagen lang, waaronder twee dialysedagen, een voedingsdagboek in, waarin ze precies bijhielden wat ze aten. Die gegevens werden door de diëtisten geanalyseerd. Daarnaast bepaalden ze de energiebehoefte door de ruststofwisseling van de patiënten te meten, gecombineerd met een activiteitendagboek dat de patiënten ook bijhielden. De eiwitbehoefte bepaalden Trudeke Struijk en haar collega's volgens de internationale richtlijnen, gebaseerd op onder andere gewicht en medische conditie.

Het blijkt dat de patiënten te weinig energie, maar vooral te weinig eiwit binnenkrijgen. 'Terwijl ze wel goed eten, ze laten niet steeds de helft liggen. Iets anders wat opvalt in ons onderzoek, is dat de patiënten op dialysedagen gemiddeld beter eten dan op dagen dat ze niet dialyseren. Uit de literatuur is juist het omgekeerde bekend. Dat komt waarschijnlijk doordat dat vaak Amerikaanse onderzoeken zijn, en het daar niet de gewoonte is in het dialysecentrum een maaltijd aan te bieden.'

'Het is dus van belang dat wij tijdens de dialyse een maaltijd en een tussenmaaltijd aanbieden, en dat die meer eiwit bevatten dan je zou verwachten. We gaan nu de maaltijden in ons centrum nog eens goed bekijken en voorstellen doen om de tussendoortjes te verrijken met extra eiwit. Als dat het gewenste effect heeft op de eiwitinname, kunnen we het landelijk uitrollen. Ik denk dat het hele project wel twee jaar gaat duren.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-04-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier