Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitsland waarschuwt voor uitbraak hantavirus

Door Merel Dercksen 

Rosse Woelmuis of Clethrionomys glareolus

Duitse wetenschappers hebben gewaarschuwd voor een mogelijke uitbraak van het Hantavirus. Ze verwachten dit jaar een groot aantal knaagdieren, die drager zijn. Bij mensen kan een infectie in ernstige gevallen tot nierfalen leiden.

Het hantavorus kan bij mensen tot hemorrhagische koorts leiden. Dit ziektebeeld lijkt op griep, maar kan ineens gepaard gaan met inwendige bloedingen en nierinsufficiëntie. Het virus wordt vooral verspreid door knaagdieren, zoals de rosse woelmuis.

Het Friedrich-Loeffler-Institut meldt dat beuken en eiken in een aantal Duitse deelstaten de afgelopen herfst zeer veel vrucht gedragen hebben, waardoor er een grote hoeveelheid voedsel voor de rosse woelmuis beschikbaar is. Onderzoekers van het instituut verwachten dan ook een forse toename in het aantal muizen. Het Robert Koch-Institut verwacht als gevolg daarvan meer hantabesmettingen bij mensen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-03-2012
Bron: Top Agar | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier