Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

British Medical Association zoekt onconventionele wegen orgaandonatie

Door Jeroen van Setten en Yvette van der Schaaf en Merel Dercksen 

Gezien het krimpende postmortale donorpotentieel is er alle reden om nieuwe wegen niet te schuwen. Dat concludeert de British Medical Association (BMA) in een recent rapport: 'Building on Progress: Where next for organ donation policy in the UK?'. Dit rapport combineert een overzicht van de huidige stand van zaken rond orgaandonatie met suggesties voor verbetering en vernieuwing. BMA's voornaamste oogmerk is om discussie over 'hoe nu verder' te stimuleren.

In 2008 is op basis van een rapport van de 'Organ Donation Taskforce' in het Verenigd Koninkrijk een groot aantal verbeteringen in gang gezet. Doelstelling was om in de periode 2008-2013 het aantal orgaandonoren met de helft te verhogen. Recente cijfers laten zien dat die toename over de afgelopen drie jaar waarschijnlijk een derde bedraagt.

Ondanks de geboekte vooruitgang, ziet de BMA het als een hele uitdaging om de oorspronkelijke doelstelling te halen. Maar zelfs als dat lukt, dan zullen nog steeds teveel wachtlijstpatiënten onnodig overlijden. Daarom is het van groot belang om de infrastructuur rond orgaandonatie verder te optimaliseren en nieuwe wegen te verkennen. De meer opmerkelijke suggesties van de BMA:

 • Donatie van harten na hartdood
  Op dit moment worden er na hartstilstand geen harten gedoneerd. Maar volgens de BMA zijn er geen onoverkomelijke ethische bezwaren tegen. En dat een hart in het lichaam van de donor niet meer functioneert, wil niet zeggen dat het dat in een ander lichaam ook niet kan doen. Daarom zou hier onderzoek naar gedaan moeten worden.
 • Electieve beademing potentiële donoren
  Niet als onderdeel van de verzorging van de patiënt zelf, maar met het oog op orgaandonatie zou voorafgaand aan verwacht overlijden toch met beademing kunnen worden gestart.
 • Versterken rol Spoedeisende Hulp
  De identificatie van potentiële (non heart beating) donoren bij andere afdelingen dan de Intensive Care zou moeten verbeteren, met name op de Spoedeisende Hulp.
 • Meer levende donatie
  Het aantal levende donoren is de afgelopen tien jaar dramatisch gestegen en evenaart inmiddels het postmortale aantal. Toch bestaat daar ruimte voor verdere groei.
 • Geen-bezwaarsysteem
  De BMA blijft ervan overtuigd dat een geen-bezwaarsysteem, omgeven met de nodige waarborgen, de meest effectieve optie is. De organisatie denkt anders over het effect hiervan dan de Organ Donation Taskforce.

De BMA hoopt met dit rapport de discussie over het orgaandonatiebeleid weer aan te zwengelen. Van concrete plannen hiervoor, zoals debatten met beleidsmakers, zorgverleners en patiënten, maakt de organisatie alleen geen melding.

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-03-2012
Bron: British Medical Association | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier