Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal orgaandonaties na overlijden in KroatiŽ verdubbeld

Door Yvette van der Schaaf 

In Kroatië is de afgelopen twee jaar het aantal postmortale orgaandonoren verdubbeld. Dat bedraagt nu 28,7 per miljoen inwoners, hetzelfde niveau als in Spanje, Portugal en België. De wachtlijst voor nierpatiënten is daardoor in die twee jaar bijna gehalveerd. Het percentage familieweigeringen ligt zeer laag, rond de 20%.

In Kroatië geldt al sinds 1988 een geenbezwaarsysteem. De sterke groei van het aantal orgaandonaties is van veel recenter datum. Die is vooral te danken aan een succesvolle combinatie van Europese 'best practices'. Qua opzet van de organisatie rond orgaandonatie is dat het 'Spaanse model'. Ook vindt sinds 2004 uitwisseling plaats met het nabij gelegen Italië van levers voor patiënten met een hoge urgentie. Men onderzoekt mogelijkheden voor uitbreiding van deze uitwisseling naar andere kwetsbare groepen: kinderen, gesensibiliseerde nierpatiënten en patiënten die wachten op meerdere organen tegelijk.

Ook maakt Kroatië sinds 2007 deel uit van Eurotransplant. Door toepassing van de weldoordachte Eurotransplant-normen zijn met name de procedures rond toewijzing van organen aanzienlijk verbeterd. Ook worden minder snel aangeboden organen, om de verkeerde redenen, geweigerd. Daarmee is een effectievere aanwending van het beschikbare (schaarse) potentieel bereikt. De laboratoria voor weefseltypering en HLA matching zijn eveneens beter toegerust.

Het aantal levende donoren varieert, maar ligt onder de 5 per miljoen inwoners. De huidige wetgeving in Kroatië voorziet niet in donatie na hartdood (NHB). Daar liggen dus mogelijkheden voor verdere groei.

sterren Gepubliceerd: zondag 11-03-2012
Bron: Action taken to boost Donor rate in Croatia | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier