Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Wetgeving gaat voedingsindustrie dwingen tot matiging zoutgebruik'

Door Jeroen van Setten 

Foto: Ministerie van VWS

Minister Edith Schippers (VWS) dreigt met wetgeving als de industrie niet overgaat tot beperking van het zout- en vetgebruik in levensmiddelen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Vanmiddag spreekt de minister met de Tweede Kamer over gezonder leven. 

Hoewel Schippers de diëtist uit het basisverzekeringspakket heeft gehaald, lijkt ze wel overtuigd van de nut en noodzaak van een vet- en zoutbeperking. Vooral bij de jeugd.  Uit recent onderzoek blijkt dat 85 procent van de Nederlanders te vet en te zout eet. De minister vindt dat de reductie daarvan niet snel genoeg gaat. Zij wil de producenten nog een kans geven 'want als de industrie meewerkt, is het resultaat beter', schrijft ze aan de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag met de minister over gezonder leven.

Schippers voert een ander beleid dan haar voorgangers, die veelal via landelijke campagnes aandrongen op een gezondere leefstijl. 'Toen zijn veel adviezen afgevuurd op mensen, via folders en tv-spotjes', zegt Schippers in de Volkskrant. 'Dat is een schot hagel dat geen doel treft.'


sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier