Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een nieuwe lente een nieuw (uit)zicht

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

 De laatste sneeuw is weggesmolten. Mens, wat heeft dat lang geduurd!

Maar ja, ik popelde natuurlijk om naar buiten te kunnen gaan en mijn voorzichtige wandelingen wat op te voeren. Ik treed weer een beetje naar buiten en dat geeft de burger moed en een open blik op de wereld! Bovendien was ik natuurlijk nieuwsgierig om te zien hoeveel ravage het dikke pak sneeuw had aangericht op ons 'landgoed'. Dat heb ik nu met eigen ogen kunnen aanschouwen. Er is veel, ja erg veel gesneuveld. Vijf dennen liggen plat, deels op de afrastering, evenals afgebroken takken, zelfs van de eikenbomen! Dat wordt dus hard werken voor Jean-Baptiste de komende tijd. De bomen in stukken zagen en afgevallen takken in mootjes hakken. We zullen maar zeggen: Nieuwe voorraad voor het volgende winterseizoen!

Het zorgechtpaar zorgt voor de verbranding

Maar momenteel ben ik meer bezig met Ad. Hij is net, begeleid door Jean-Baptiste en Marie, vertrokken naar de kliniek in Draguignan voor een oogoperatie. Hij krijgt een nieuwe lens en hoopt daarna verlost te zijn van jarenlange soft-focus-beelden als gevolg van cataract. Vandaag het rechteroog en binnenkort het linker. Dit nieuwe avontuur zal hij in zijn eigen column uiteraard uitvoerig beschrijven. Of hij daarin ook zal melden dat hij voor het eerst in zijn medische geschiedenis erg gespannen is geweest weet ik niet. Maar neemt u van mij aan dat dit wèl het geval was. Je ogen hè, het contact met de buitenwereld! En zijn oren zijn ook al niet te best, dus laten we hopen dat alles goed verloopt en hij mij binnenkort weer met een heldere blik kan aanschouwen.

Ons zorgechtpaar stond dus vanmorgen om 8.00 uur al voor de deur. Ze zijn werkelijk multi-inzetbaar en hadden vandaag de hele dag voor ons uitgetrokken. Na Ad te hebben afgeleverd reden ze door naar 'Carrefour' waar momenteel de voorjaarsplanten al volop te koop zijn. Ik wil graag nieuwe lavendelplanten langs het pad naar onze voordeur. Zij kunnen die dan meteen planten, in afwachting van het telefoontje van Ad om hem weer op te halen. De oude struiken, een hele bos, gaan vanmiddag op de brandstapel en ik kan U verzekeren dat het dan rondom ons huis heerlijk zal ruiken! Het is een uitgelezen dag om te branden want geen zuchtje wind, volop zon en 19 graden! Ruiken we het voorjaar al?

Een nieuw terras bij de jacuzzi in aanbouw

Vandaag meldden ook de tuinarchitekt en zijn maatje zich weer om verder te gaan met de werkzaamheden naast het huis. Daar komt, zoals al eerder gemeld, een betegeld terras voor de jacuzzi met daar omheen een terrassentuin met planten, struiken en bloembakken. Door de vorst lag het werk even stil, maar vandaag heeft iedereen weer zin om aan het werk te gaan. Hun vrolijke gefluit hoor ik momenteel boven het dreinende geluid van de betonmolen uit. Het is vandaag mijn taak om beide heren regelmatig van koffie te voorzien. En omdat Jean-Baptiste en Marie hier de hele dag blijven klussen en tuinieren kunnen wij gezellig samen op ons terras een pizza en gemengde salade eten. Als dat geen voorjaar is!

In de loop van de middag stapte Ad, met een doorzichtig plastic kapje voor zijn oog, wat wankel uit de auto en plofte met een zucht van verlichting in zijn luie stoel. Het is volbracht. 

De echte verrassing kwam de volgende dag. Vanuit de badkamer op weg naar de slaapkamer hoorde ik ineens een bewonderend fluitje. Daar stond Ad, hij keek me met zijn hernieuwde oog lachend aan en zei: 'Je lijkt wel 10 jaar jonger en zo strak in het vel!'

Nou, dat belooft nog wat als binnenkort ook zijn andere oog geopereerd is!!! 

A bientôt,

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-03-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier