Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Egyptisch ziekenhuis gesloten op verdenking van orgaanhandel

Door Merel Dercksen 

bron: worldtrek.orgDe autoriteiten in Egypte hebben een privéziekenhuis buiten Caïro gesloten, nadat ze ontdekten dat daar nieren werden verhandeld. Drie mensen, de koper en verkoper van een nier en de baas van het ziekenhuis, worden ondervraagd.

De onderminister van Volksgezondheid Saad Maghraby vertelt dat medewerkers van zijn ministerie ontdekten dat een 26-jarige Egyptenaar voor 2.000 dollar (1.300 euro) zijn nier zou verkopen aan een nierpatiënt uit Saoedi-Arabië. Deze had in totaal 60.000 dollar (39.000 euro) betaald voor de operatie, dat grotendeels verdeeld zou worden tussen de eigenaar van het ziekenhuis in Gizeh, en het transplantatieteam.

Hoewel het ministerie zegt bewijs te hebben van de handel in de vorm van een getekend contract, zegt de donor dat hij voor een bloedtest naar het ziekenhuis ging. 'Het is niet voor het eerst dat we horen dat dit ziekenhuis illegale operaties uitvoert. Maar bewijs het maar eens,' aldus Maghraby. 'Dit ziekenhuis voert illegale operaties zoals deze niertransplantatie uit en brengt de patiënten nog dezelfde dag naar een andere locatie, waarmee ze dus niet meer in het ziekenhuis liggen. Daarmee wordt het oncontroleerbaar.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 14-06-2008
Bron: Monsters and Critics | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier