Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leijten (SP): 'Registratie dialyseverpleegkundige geen garantie voor kwaliteit'

Renske Leijten (SP) leest een stelling
over de kosten van kwaliteitregistratie
op een werkbezoek bij DV Purus

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) neemt een landelijke regeling voor kwaliteitsregistratie van verpleegkundigen mee naar de Tweede Kamer. Ze vindt ook dat registratie in een kwaliteitsregister op zich geen garantie is voor kwaliteit aan de stoel of bij het bed van de dialysepatiënt. Leijten zei dit onder meer tijdens een werkbezoek aan Dialysevereniging Purus in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede.

De organisatie van het bezoek was afgelopen vrijdag in handen van DV Purus in opdracht van de beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging NU'91. Leijten ging na een rondleiding over de dialyseafdeling in discussie met dialyseverpleegkundigen, afgevaardigden van de Verpleegkundige Adviesraad van het MST, de ondernemingsraad en NU'91. Centraal in de discussie stond de invoering van een kwaliteitsregister.

Binnen het MST is aan de verpleegkundigen gevraagd lid te worden van de beroepsvereniging voor Verplegenden en Verzorgenden Nederland (V&VN). Met daaraan gekoppeld registratie in het bijbehorende register. DV Purus vindt dat er in deze tijd van bezuinigingen naar andere mogelijkheden van registratie moet worden gekeken. Zo is er bijvoorbeeld het 'digitaal portfolio voor verpleegkundigen en verzorgenden' van het CAOP. Kosteloos door iedereen te downloaden en in te zien.

Er bleek verdeeldheid over de vraag of een ziekenhuis mag bepalen welke registratiemethode er moet worden gevolgd. Uit de discussie kwam vooral naar voren dat men vindt dat er aan bepaalde kwaliteitseisen moet worden voldaan, maar hoe de noodzakelijke registratie daarvan moet plaatsvinden is niet duidelijk. Het kwaliteitsregister volgen zoals het MST dat wil, is volgens Leijten een doodlopende weg. Met scholing en registratie alleen krijg je geen kwaliteit aan het bed. Werkervaring is ook van groot belang.

Bijscholing (en dus kwaliteit) mag volgens alle deelnemers geld kosten, maar de registratie ervan niet.

De conclusie van discussie is dat er vanuit de politiek gekeken moet worden naar een systeem waarin kwaliteit geregistreerd kan worden. Bij voorkeur zou dat moeten gebeuren in één landelijke regeling die de ziekenhuizen geen geld mag kosten.

Met dank aan Rachel Krabbe

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-03-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • mark van sambeeck, Eersel
    01-03-2012 07:37

    Helemaal mee eens. Je betaalt toch een enorm bedrag voor een administratieve services. Hou het simpel en kostenloos aub, de zorg wordt al duur genoeg.
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier