Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijn tegen goedaardige niertumoren onderzocht

Door Merel Dercksen 

Een internationaal team van onderzoekers heeft op het Genitourinary Cancers Symposium editie 2012 resultaten gepubliceerd van hun onderzoek naar Everolimus (Certican en Afinitor van Novartis). Dit medicijn zou volgens de onderzoekers wel eens het eerste farmacologische middel voor de behandeling van angiomyolipomen kunnen zijn.

Angiomyolipomen zijn goedaardige tumoren die vaak in de nier optreden. Doordat ze zeer goed doorbloed zijn kunnen er gevaarlijke bloedingen oiptreden, niet in de laatste plaats tijdens een operatie. Ook kunnen ze zo groot worden dat ze het gezonde nierweefsel verdrukken en zo de nierfunctie aantasten.

De onderzoekers die een presentatie hielden op het symposium, hadden een studie uitgevoerd onder 118 patiënten met dit soort tumoren. Van hen kregen er 79 10 mg everolimus per dag, en 39 een placebo. Onder de deelnemers waren ook patiënten met het Tubereuze Sclerose Complex, waarbij angiomyolipomen een van de symptomen zijn.

Na een behandeling van meer dan een half jaar bleek 41,8 procent van de patiënten onder everolimus een respons te vertonen. Dat betekende dat het totale volume van hun tumoren met ten minste 50 procent was afgenomen. In de placebogroep vertoonde niemand deze afname. Daar namen de tumoren juist toe, wat weer bij geen enkele patiënt die everolimus kreeg zodanig gebeurde dat het viel boven de ondergrens die de onderzoekers voorafgaand aan het onderzoek gesteld hadden. Een deel van de patiënten met everolimus reageerde ook met verbeteringen van de aantasting van de huid die som optreedt bij de aandoening. Het placebo had dit effect niet.

Het medicijn werd als veilig genoeg beoordeeld, vergelijkbaar met eerdere rapportages van behandelingen van het Tubereuze Sclerose Complex.

In 2008 was er sprake van dat het verwante sirolimus, net als everolimus ook ingezet tegen afstoting van getransplanteerde organen, het eerste medicijn tegen angiomyolipomen zou zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-02-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier